Ris Á L'amande. Risalamande. Cook yourself happiness.

Ris Á L'amande is a traditional Christmas Eve dessert in Denmark. It is served cold with vanilla, almonds, whipped cream and hot cherry sauce.


The recipe comes from Caroline Fleming's book "Cook yourself happiness. Like the Danes." The dessert is delicious, but I've made some changes. These are not changes in ingredients or performance, but in proportions. I love the cherry sauce, I made more of it and here's my version.


Rice pudding with whipped cream poured generously with delicious cherry sauce.

Ingredients

PUDDING

250 g of white rice (jasmine for me)

250 ml of water

a pinch of salt

1 l of milk

CHERRY SAUCE

400 ml of fresh or frozen cherries

300 ml of water

150 g of brown cane sugar

1 tablespoon of vanilla sugar

1 tablespoon of potato or corn starch + 100 ml of water

RISALAMANDE - Ris Á L'amande

150 g peeled almonds

2 teaspoons of vanilla sugar or vanilla essence

4 tablespoons of rum

600 ml of heavy cream 36%

Execution

PUDDING

We put the rice into a strainer and rinse it under running cold water. Boil 250 ml of water in a pot, add the rinsed rice, a pinch of salt and cook over medium heat for about 2 minutes. Pour in the milk and simmer for about 45 minutes. We have the rice under control all the time, stir it, making sure that it does not stick to the bottom of the pot. Boil water in a kettle and, if necessary, add small portions to the rice. When the rice is soft and the whole dish is a pudding-like consistency, leave the pot to cool down.

CHERRY SAUCE

Put the pitted cherries into the pot, add the measured water, sugar and vanilla sugar. Bring it to the boil and simmer it for about 30 minutes. Mix the starch with 100 ml of water, add it to the cherries, mix carefully to thicken the sauce. Ready pudding can be poured with this fresh hot sauce, as well as cold from the fridge.

RISALAMANDE - Ris Á L'amande

Add vanilla sugar, coarsely chopped almonds and rum to the cooked and cooled rice pudding. We mix everything carefully and put it in the fridge. Whip the cooled cream and gently mix it with the cold pudding, put it back into the fridge to cool. The dessert is best served cold, with hot cherry sauce.

I also recommend Rice pudding with fruit and coconut milk

also check

Rice and coconut balls with fruit and caramelized cashews

kulki-ryzowo-kokosowe-z-owocami-i-karmelizowanymi-orzechami-nerkowca

Rice pudding with fruit and coconut milk

ryzowy-pudding-z-owocami-i-mlekiem-kokosowym

Salzburger Nockerl - Salzburger Hills - sweet soufflé with red currants

salzburger-nockerl-salzburskie-wzgorza-czyli-slodki-suflet-z-czerwonymi-porzeczkami

Dessert with tapioca pearls mango - matcha - yogurt - pomegranate

deser-z-perelkami-tapioki-mango-matcha-jogurt-granat

Comments

Poli Kala Blog 2020-06-08 17:20:33

Z wielką chęcią wymienię wigilijną kutię na taki ryż z wiśniami! Podoba mi się też, że podałaś większą porcję sosu wiśniowego - porządna Kobieta jesteś ;) Kocham wiśnie, więc jeśli tylko uda mi się je dorwać, to wyczaruję sobie taki ryż, nie doczekam do Wigilii!

Response

TajemniceSmaku 2020-06-08 20:09:37

Podwójna porcja sosu wiśniowego obowiązkowa! W sezonie wiśniowym dryluję większą ilość owoców i mrożę. Ten deser zrobiłam z mrożonych i myślę, że Duńczycy w święta również korzystają właśnie z takich 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Response

Przepyszna mikstura 2020-06-09 09:56:54

Niesamowite danie - będę robić.
uwielbiam wasze inspiracje - na to, co się zna i najczęściej szybko i chaotycznie się podaje - wy pokazujecie to samo, acz delektując się czasem, przygotowaniem i podaniem. To samo, a jakże inne - piekne

Response

TajemniceSmaku 2020-06-10 00:55:28

Dziękuję pięknie 🙂 Tak miłe słowa motywują mnie bardzo 🙂 Pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.