Czerwone porzeczki pod słodkim sufletem

Salzburger Nockelrl, czyli Salzburskie wzgórza to słodki suflet z owocami. Zwykle przygotowuje się go w dużym półmisku z trzema kopiastymi „wierzchołkami”. Na dnie naczynia układa się konfiturę, przykrywa się ją trzema kopcami z masy z jajek i zapieka. Te wierzchołki reprezentują trzy wzgórza otaczające Salzburg. Danie zawsze podaje się na ciepło, a gotowe posypuje się obficie cukrem pudrem.
Proponuję drobną zmianę. Danie możemy przygotować w mniejszych foremkach, każda z jedną górą. Deser w takiej formie będzie łatwiej serwować, bo każdy dostanie własną porcję. Zamiast konfitury, czy dżemu wykorzystam sezonowe owoce, tym razem czerwone porzeczki.
Ten deser wybrała moja bratanica Hania, która dzielnie zrywała porzeczki i pomagała w przygotowaniach.

Składniki
300 g czerwonej porzeczki
50 g cukru
5 g masła do smarowania foremek
białka z 5 jajek
szczypta soli
10 g cukru waniliowego
10 g cukru pudru
2 żółtka
30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
cukier puder do posypania
Wykonanie
Porzeczki odrywamy od szypułek, mieszamy z 50 g cukru. Kilka małych foremek do zapiekania (lub jedną dużą) smarujemy masłem, wykładamy porzeczkami z cukrem. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 10 – 15 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika.
Białka jaj ubijamy razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodajemy roztrzepane żółtka i dosłownie dwie sekundy miksujemy. Na koniec , przez sitko ubite jaja obsypujemy skrobią i bardzo delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników.
Ubitą pianę wykładamy na owoce i zapiekamy przez około 10 – 15 minut w temperaturze 200°C.
Deser podajemy gorący, obsypany cukrem pudrem.
Smacznego!