Ciasto z owocami – wiśnie i borówki pod delikatną kołderką z kruchego ciasta

Miał to być doskonały angielski paj z owocami, a wyszła bardziej tarta, również doskonała. Źle oceniłam średnicę foremki i użyłam za dużej, przez co nie wystarczyło mi ciasta do przykrycia owoców. Trochę kombinowałam z tym co mi zostało no i wyszło tak, jak wyszło. Ważne, że wszystkim smakowało, nikt nie bardzo rozumiał, co jest nie tak i o co mi chodzi, a ciasto z foremki znikło w mgnieniu oka. Przepis podam taki, jaki ma być, ponieważ pochodzi on z książki Nigela Slatera Zielona uczta. Mogłabym poczarować trochę, że niby ciasto tak właśnie ma wyglądać i że sama je wymyśliłam, ale po co? Uwielbiam się inspirować, szczególnie od kogoś kto ma tak wyrafinowany smak!
Składniki
CIASTO
mąka pszenna 230 g
masło 140 g
cukier puder 50 g
duże żółtko
rozkłócone jajo do posmarowania
NADZIENIE
wiśnie 800 g
borówki amerykańskie 200 g
skrobia ziemniaczana 3 łyżki
cytryna
cukier 100 g
Wykonanie
Wracając do foremki, najlepsza byłaby taka z rantem , o średnicy około 26 cm, ale może być również foremka do tarty.
CIASTO
Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder i żółtko, chwilę mieszamy i już ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, dodajemy borówki, skrobię ziemniaczaną, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C.
Ciasto dzielimy na pół. Z jednej połówki rozwałkowujemy koło i przykrywamy dno foremki, razem z rantem, nadmiaru nie odcinamy, póki co. Nadzienie jeszcze raz mieszamy i przekładamy na ciasto, zostawiając czysty brzeg, który smarujemy rozkłóconym jajkiem. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy, też na koło i przykrywamy owoce, mocno dociskamy wokół rantu, aby go uszczelnić. Nadmiar ciasta odcinamy, możemy z niego powycinać kołka, listki i ozdobić ciasto. Całość smarujemy jajem i posypujemy cukrem, na środku robimy mały otwór, by para miała ujście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż się zrumieni.
Smacznego!
Inspiracja – Nigel Slater – Zielona uczta wiosna lato