Kiszone pomidorki koktajlowe Domowe kiszonki

W tym roku postanowiłam spróbować zakisić kilka słoiczków pomidorków koktajlowych. Póki co zrobiłam w dwóch wersjach, żeby porównać smaki. Obie bardzo podobne w składzie, z tym że do jednych dodałam miód. Jak dla mnie zakiszone pomidorki bez dodatku miodu są o wiele smaczniejsze, więc podaję ten przepis.
Jak wykorzystać kiszone pomidory? Latem to świetny dodatek do gazpacho, do sałatek, do gulaszy mięsnych i warzywnych. Miksuję pomidorki razem z zalewą, dodaję oliwę i przyprawy, i mam pyszny dresing do sałatek. To mój pierwszy raz i na razie kilka słoiczków, więc jestem w trakcie eksperymentów. Zapewne pomysłów na wykorzystanie kiszonych pomidorków jest więcej, proszę podzielcie się swoimi.
Składniki
pomidorki koktajlowe
gorczyca 1 łyżeczka
koper nasiona 1 - 2 baldachy
chrzan korzeń około 4 cm
czosnek 2 ząbki
Solanka na 1 l wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
Solanka - do gorącej wody dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Chrzan i czosnek obieramy. Pomidorki myjemy i układamy w wyparzonym słoiku na przemian z dodatkami. Układamy do 2/3 wysokości słoika. Pomidory zalewamy solanką, tak aby wszystkie składniki były przykryte zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy w zacienione miejsce na około 4 - 5 dni. Potem słoik przenosimy do lodówki lub zimnej piwnicy.
Smacznego!
Tagi
kiszonkipomidoryprzetwory domowedomowe kiszonkikiszonkafermentacjadzika fermentacjapomidorki koktajlowekiszeniezdrowy fermentzdrowe kiszonkikiszone pomidoryZobacz również
Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

Kiszona kalarepa z burakiem

Kiszony czosnek

Ania 2021-04-29 14:45:47
Jak ulozyc pomidorki, zeby nie wyplywaly? Na razie widzi mi sie to jako cos nieosiagalnego... czym je blokowac? 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-04-30 00:31:52
Bardzo pomocne są szklane dekielki z małych słoiczków "weck"
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.