Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami. Mascarpone z herbatnikami, morele i wiśnie w syropie - szybki, pyszny i łatwy deser

Ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W sezonie letnim w mojej kuchni często królują pyszne i łatwe desery według pomysłów Nigela. Z uwagi na dostępność produktów trochę przerobiłam ksiażkowy przepis.

Gdy pojawiła się u mnie Hanka, zarządziła: "Ciocia, zróbmy nowy deser". Jej wizyty to dla mnie motywacja do kuchennych eksperymentów, a dla niej nauka kulinarnej sztuki. Razem sprawdziłyśmy, jakie składniki mamy w lodówce i szafkach. Przewertowałyśmy kilka książek kulinarnych i przygotowałyśmy ten oto pyszny deser, który gorąco polecamy!

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami
Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 4 morele
  • 10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
  • 30 g kruchych maślanych herbatników
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 mascarpone
  • ekstrakt waniliowy kilka kropel
  • 100 g wiśni, mogą być mrożone
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

WYKONANIE

  1. Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem.
  2. Podgrzewamy krótko, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
  3. Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów.
  4. Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna.
  5. Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami.
  6. Delikatnie mieszamy, tak by się wszystko połączyło.
  7. Morele nacinamy i wyrzucamy pestki.
  8. Na każdym talerzu układamy połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polewamy wiśniami w syropie.

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Pikantny wiśniowy chutney z tymiankiem - pikantny sos owocowy

pikantny-wisniowy-chutney-z-tymiankiem

Komentarze

CookUp 2020-08-29 22:07:13

Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie - zresztą jak wszystkie Twoje dania! :) Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-02 01:57:36

To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.