Mascarpone z herbatnikami, morele, wiśnie w syropie – pyszny, łatwy i szybki deser

Przepis na ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W tym sezonie żądzą w mojej kuchni letnie, pyszne i łatwe desery Nigela. Trochę przerobiłam ten przepis , ale nie dlatego, że chciałam wcisnąć przysłowiowe pięć groszy, ale dlatego, że tylko takie produkty miałam akurat pod ręką. Pojawiła się Hanka i zarządziła… ciocia, zróbmy jakiś nowy deser. Lubię, jak mnie odwiedza, bo motywuje mnie do działania w kuchni, a sama przy okazji uczy się wielu nowych rzeczy. Poszperałyśmy więc w lodówce, szafkach, książkach i … tadam, taki pyszny deser polecamy!

Składniki na 2 porcje
4 morele
10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
30 g kruchych maślanych herbatników
100 ml śmietanki kremówki 30 %
100 mascarpone
ekstrakt waniliowy kilka kropel
100 g wiśni, mogą być mrożone
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki miodu
Wykonanie
Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem. Nie za długo, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna. Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami. Delikatnie mieszamy, tak by się wszystko połączyło.
Morele nacinamy i wyrzucamy pestki. Na każdym talerzu układamy połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polewamy wiśniami w syropie.
Smacznego!
Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie – zresztą jak wszystkie Twoje dania! 🙂 Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!
To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂