Malinowe tiramisu, włoski deser w owocowej wersji


Tradycyjne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw z kremu z mascarpone i  biszkoptów nasączonych kawą, całość oprószona jest  obficie kakao, uwielbiam.  Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze.

Przy okazji pochwalę się swoim nowym pomocnikiem kuchennym, z którym przygotowanie tiramisu jest bardzo łatwe, szybkie i przyjemne.


SKŁADNIKI

300 g malin plus garść do dekoracji

4 żółtka

60 g cukru

500 g mascarpone

1 łyżka soku z cytryny

20 g maku

2 łyżeczki herbaty matcha plus łyżeczka do oprószenia

saszetka herbaty malinowej

100 ml wrzątku

1 łyżka soku/syropu malinowego

20 ml nalewki malinowej lub innego alkoholu (opcjonalnie)

100 g biszkoptów typu Ladyfingers

WYKONANIE

Żółtka ucieramy z cukrem na parze, czyli w misce umieszonej w garnku z lekko gotującą się wodą. Woda nie powinna dotykać dna miski. Ucieramy do momentu uzyskania gęstego kogla mogla. Zdejmujemy miskę z garnka i studzimy to temperatury pokojowej.
Tym razem do ucierania wykorzystałam swój nowy gadżet kuchenny. Jest to mikser ręczny Breville, który posiada funkcję HeatSoft™ *. Dzięki tej unikalnej technologii mogłam jednocześnie miksować żółtka z cukrem i je ogrzewać.


Do utartych żółtek, cały czas miksując powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodajemy matchę i mak. Gotowy krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce.


Kiedy krem się chłodzi zaparzamy herbatę malinową. Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę.


W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą warstwę, czyli nasączone biszkopty, maliny i krem. Całość oprószamy herbatą matcha i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego!

* Prosty w użyciu i niezwykle wydajny mikser ręczny Breville, dzięki unikalnej technologii HeatSoft™ odmieni Twoje podejście do pieczenia. To bardzo praktyczny pomocnik kuchenny, który uprości wiele zadań kuchennych. Mikser posiada ergonomiczny uchwyt, przełącznik i przyciski, zapewniające pełną kontrolę w trakcie miksowania. Urządzenie jest wyposażone w praktyczny pojemnik, który umożliwia przechowywanie miksera, akcesoriów i przewodu zasilającego w jednym miejscu. Opatentowana technologia HeatSoft™ delikatnie ogrzewa podczas miksowania. Ten rewolucyjny produkt został zaprojektowany z myślą o miłośnikach domowego pieczenia. Dla początkujących jak i zaawansowanych cukierników.  Polecam, z mikserem Breville z technologią HeatSoft™ możesz podgrzewać i miksować jednocześnie.

Wpis powstał we współpracy z Breville Polska

Zobacz również

Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem

chalka-z-zielona-herbata-matcha-i-makiem

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem

serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem

Tokio Kultowe Przepisy - Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską

tokio-kultowe-przepisy-maori-murota-odczarowuje-kuchnie-japonska

Komentarze

Biała 2020-09-15 08:23:30

Po takiej reklamie już mikser znalazł się na liście zakupów a i deser chętnie bym zjadła

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-15 10:58:47

Taki mikser to mały pomocnik kuchenny o dużej mocy 😉

Odpowiedz

Ania 2020-09-16 16:47:36

Ten deser l wyglada obłednie i az tu slysze jak mnie woła :) a że tiramisu uwielbiam to taka wersję tez bym z chęcią bym spróbowała :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:21:33

Woła, woła 😉 bardzo głośno!

Odpowiedz

Irena-Hooltaye w podrozy 2020-09-16 16:33:20

Tiramisu genialne, ja je uwielbiam i pierwszy raz jadłam we Włoszech.
Od tego czasu, wiem, że to wspaniały deser.
Do tego maliny i mak. Sama poezja.
Mikser to genialna i pomocna rzecz. Mam inny, używam i nie wyobrażam sobie wielu czynności w kuchni bez jego pomocy.
Deser wygląda smakowicie 🙂
Pozdrawiam !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:23:22

Jestem kuchenną gadżeciarą 😉 i mikserów ci u mnie dostatek, ale ten jest wyjątkowy i taki podręczny.

Odpowiedz

Anna 2020-09-16 17:11:38

Mak, matcha, maliny...Jakże bogate składniki w jednym słoiku.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:21:06

Taki to ekstrawagancki słoiczek 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-09-16 17:38:15

Tiramisu uwielbiam, ale znając moje możliwości nie próbowałam nigdy robić. To tak delikatny deser, że penie wyszła by mi jakaś maź. Tak mi zazwyczaj się zdarza.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:20:07

Nieee, musisz spróbować!

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-09-16 17:46:12

To wygląda tak apetycznie, że chcę tego skosztować już teraz zza ekranu. Myślę, że te maliny robią swoje ;) wygląda nieziemsko i pewnie tak też smakuje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:19:32

Tak maliny tutaj królują, ale strzelający pod zębami mak tez jest przyjemny 😉

Odpowiedz

toksyczna kosmetyczka 2020-09-16 23:11:49

Uwielbiam tiramisu. Patrząc na zdjęcia od razu zrobiłam się głodna :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-17 00:18:42

i o to chodzi 😉

Odpowiedz

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-09-17 08:17:20

Chyba znajdę w ogródku jeszcze trochę malin! Lecę sprawdzić i koniecznie muszę zrobić Twój deser :)

ps. mikser cudny!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-18 13:29:44

Tak, mały mikser o dużej mocy 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-09-17 17:35:02

Obecnie nie mogę jeść maku, ale wykorzystam przepis bez niego, bo deser wygląda obłędnie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-09-18 13:29:04

Bez maku też będzie pysznie!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.