Tiramisu z ananasem. Ananasowy deser a'la tiramisu z zielonymi biszkoptami i kwiatami z ananasa
Ananasy to idealny dodatek do deserów. Mogą stanowić tylko dodatek, ale również mogą być bohaterem całego deseru. Taki deser można przygotować z ananasów z puszki, jednak świeże owoce mają o wiele głębszy smak i z całego owocu możemy przygotować nie tylko bazę deseru , ale również dekorację!
Kwiaty z ananasa - dekoracja, która prezentuje się zjawiskowo.
Możemy je wykorzystać do dekoracji, ale również sprawdzą się, jako ananasowa przepyszna przegryzka, taki słodki chips.
SKŁADNIKI
- 1 świeży ananas
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 12 sztuk podłużnych biszkoptów
- sok z 2 pomarańczy
- 15 ml likieru Blue Curaçao lub bezalkoholowego niebieskiego syropu barmańskiego
- 200 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 30 g cukru pudru
- kakao do oprószenia deseru
WYKONANIE
Ananasa obieramy, wycinamy oczka, kroimy w poprzek na pół.
KWIATY DO DEKORACJI
Połowę ananasa kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku w temperaturze 100°C około 1,5 godziny. Czas suszenia zależy od grubości plastrów i soczystości ananasa. Co pół godziny plastry przekładamy na drugą stronę. Następnie plastry ananasa przekładamy do foremek na muffiny formując w ten sposób kwiatki. Dosuszamy w foremkach około 30 minut, również w temperaturze 100°C. Pozostawiamy do przestygnięcia.
ANANASY DO DESERU
Drugą połowę ananasa kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy stwardniały środek i kroimy owoc na małe kawałki.
Kawałki ananasa zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i cynamon, zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, studzimy.
PONCZ
Sok z pomarańczy mieszamy z likierem Blue Curaçao lub z bezalkoholowego odpowiednikiem, niebieskim syropem barmańskim. Otrzymamy poncz w zielonym kolorze.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy, dodajemy cukier puder jeszcze chwilę ubijamy.
DESER
Na dno pucharków wykładamy połowę kremu. Następnie układamy biszkopty maczane w zielonym ponczu. Na biszkoptach układamy ananasy i uzupełniamy warstwą kremu. Możemy też przygotować deser w jednej dużej formie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao i dekorujemy kwiatami z ananasów.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.