Roślinna kontynuacja bestsellerowego Jedz, kolejna po książce Zielona uczta: wiosna, lato
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/zielona-uczta-jesien-zima-wiosna-lato-595x858.jpg)
Zielona uczta: jesień, zima to kontynuacja bestsellerowych książek Jedz i Zielona uczta: wiosna lato. Cała seria to zbiór wegetariańskich przepisów na szybkie i proste dania z sezonowych składników.
Gdy zaczyna się jesień, nasz organizm domaga się potraw sycących i rozgrzewających. Potrzebujemy pożywienia, które utrzyma nas w zdrowiu i wprawi w dobry nastrój w zimne, mokre i coraz krótsze jesienne i zimowe dni. Taka jest "Zielona uczta: jesień, zima", to ponad 100 przepisów na łagodne, rozgrzewające dania i mnóstwo sposobów na świętowanie prostego zimowego warzywnego gotowania.
Zaparzam sobie ulubioną herbatę, zawijam się w koc i zanurzam się w przepysznej lekturze ..." Cieniutkie racuchy ze stopionym serem, rumiane pieczarki z lekką, puszystą, żółtą polentą, makaron z pomidorami doprawiony chili, tarta Tatin z miękkimi, złotymi szalotkami i jesiennymi jabłkami...". Zielona uczta: jesień zima Nigela Slatera to inspirujące źródło przepisów, które podczas zimnych miesięcy będą nas odżywiać, ogrzewać i rozpieszczać. Mam słabość do słodkości, co spowodowało, że i tym razem kulinarną przygodę z kolejną Zieloną ucztą zaczęłam od końca, czyli od deseru, który bardzo polecam - "czekolada, suszone owoce, pistacje".
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/zielona-uczta-jesien-zima-595x858.jpg)
Autor przepisy podzielił na tematyczne rozdziały: zima za pasem, z patelni, na toście, z piekarnika, z talerza, w cieście, chochlą, na kuchence, na deser. Tak, jak w poprzedniej części każde danie opatrzone jest apetycznym zdjęciem, a przepisy wyszukujemy, tak jak najbardziej lubię, po składnikach.
"Nigel to cholerny geniusz!" - Jamie Oliver
Nigel Slater jest autorem książek, artykułów prasowych i programów telewizyjnych. Jego książki kucharskie, w tym Appetite, Jedz. Mała księga szybkich dań, Kitchen Diares zdobyły wiele nagród. Na podstawie autobiografii Tost - historia chłopięcego głodu, która zdobyła sześć ważnych nagród, nakręcono pełnometrażowy film i wyreżyserowano sztukę teatralna.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/okladka_Zielona2-480x640.jpg)
Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Tagi
przepisy wegetariańskiekuchnia wegetariańskarecenzja książkiNigel Slaterzielona ucztakuchnia roślinnaZobacz również
Zielona uczta: wiosna lato - Nigel Slater
![zielona-uczta-wiosna-lato-nigel-slater](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zielona-uczta-1-595x858.jpg)
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato
![wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5092-960x1440.webp)
Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw - Dominika Targosz
![roslinna-sprawa-prosta-i-komfortowa-kuchnia-pelna-warzyw-dominika-targosz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5116-595x893.webp)
Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata - Piotr Ibrahim Kalwas
![marhaba-witaj-w-kuchni-z-czterech-stron-swiata-piotr-ibrahim-kalwas](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/5X9A4744-595x893.webp)
TOlinka 2020-09-19 16:44:27
O! To może być ciekawa lektura :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-21 15:37:02
Tak, powoli się w nią zagłębiam 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.