Pizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem. Mini pizza z dodatkiem awokado i przepiórczych jaj

Najlepsza pizza, jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa  w lodówce przez około 12 - 24 godziny. Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Oczywiście możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce i przygotować szybszą wersję pizzy z tego przepisu.  Wówczas po wyrobieniu ciasta, przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie.


Jakie dodatki do pizzy? Takie jakie najbardziej lubicie, albo takie, jakie macie w domu. Jeśli zabraknie Wam pomysłów, zajrzycie na Przepisy.pl znajdziecie tam mnóstwo inspiracji, z czym można jeszcze przygotować pizzę.

SKŁADNIKI 

CIASTO

  • 500 g mąki do pizzy typ "00"
  • 15 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 300 ml wody

DODATKI

  • 2 awokado
  • 200 g sosu pomidorowego gęstego
  • 2 kule sera mozzarella lub 15 małych kulek
  • 15 sztuk przepiórczych jaj
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
>WYKONANIE
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.
  4. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki.
  5. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę. 
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 15 części.
  7. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. 
  8. Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy. 
  9. Placki z ciasta układamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  10. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę, u mnie to 250°C.
  11. Jeżeli używacie kamień do pizzy, włóżcie go do zimnego piekarnika i nagrzewajcie dłużej, około 30 minut od nagrzania piekarnika.
  12. Gęsty sos pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy cześć listków tymianku. Aby uzyskać gęsty sos pomidorowy musimy zaopatrzyć się w większą ilość sosu pomidorowego lub passaty i zredukować w rondelku. Doprawiamy wówczas dopiero po uzyskaniu oczekiwanej gęstości.  
  13. Awokado obieramy i kroimy w plasterki, mozzarellę rwiemy na kawałki.  
  14. Sos pomidorowy rozsmarowujemy po plackach, łyżką formujemy na środku dołek.
  15. Obkładamy dookoła pokrojonym awokado i kawałkami mozzarelli, na środek  wbijamy przepiórcze jajo.
  16. Każdy placek posypujemy pozostałymi listkami tymianku, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy około  12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
  17. Jeżeli używamy kamienia do pizzy to czas pieczenia jest krótszy, u mnie jest to 8 minut.

Zobacz również

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta

kolorowa-wiosenna-focaccia-z-nocnego-ciasta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.