Palestyna Książka Kucharska Sami Tamimi Tara Wigley. Recenzja książki PALESTYNA Książka Kucharska - Przedmowa Yotam Ottolenghi
PALESTYNA Książka Kucharska - Sami Tamimi i Tara Wigley
Palestyna to nie tylko książka kucharska, to książka z przepisami i opowieściami. To list miłosny do Palestyny, w którym autorzy z zachwytem opisują jej kuchnię, produkty, historię i ludzi. Sami jest gospodarzem, a Tara przewodniczką. Zabierają nas w piękną i pyszną podróż po Betlejem, Wschodniej Jerozolimie, Nablusie, Hajfie, Akce, Nazarecie, Galilei i Zachodnim Brzegu. Ta podróż to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Sami Tamimi urodził się i dorastał w Jerozolimie. Jest partnerem Yotama Ottolenghiego w sieci bistro Ottolengi oraz restauracji NOPI i ROVI. Jest również współautorem książek Ottolengi. The Cookbook oraz Jerozolima. Książka Kucharska.
Tara Wigley opracowuje, testuje i redaguje przepisy do książek Yotama Ottolenghiego, a także do jego felietonów i artykułów w "Guardianie" i "New York Timesie". Jest również współautorką książki Ottolenghi PROSTO.
![palestyna sami tamimi otholeghi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/palestyna-1.jpg)
Autorem przedmowy w Palestynie jest Yotam Ottolengi. Wspomina w niej, jak razem z Samem Tamimim udał się do Jerozolimy, by napisać książkę. Owocem tej podróży była Jerozolima. Książka kucharska. Jednak kiedy ukończyli dzieło, zdali sobie sprawę, że trzeba opowiedzieć coś więcej o palestyńskiej kuchni w szerokim ujęciu. Pisząc Palestynę, Sami i Tara podjęli to wyzwanie. To najlepsi kulinarni przewodnicy po tym zakątku świata, z nimi poczujemy smak Palestyny i jak zapewnia Yotam, mocno ten smak pokochamy.
Książka jest przepiękna, pełna zdjęć pysznych potraw, straganów wypełnionych wspaniałymi produktami i ludzi którzy za tym wszystkim stoją. Te piękne obrazki i opowieści zabiorą nas w daleką podróż do nieznanej krainy.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/palestyna.jpg)
Sami i Tara zgromadzili w swojej książce ponad setkę przepisów bliskowschodniej kuchni. Przepisy pochodzą z rozmaitych źródeł, są autentycznie palestyńskie, ale ukazane w nowym świetle. Palestyna to zbiór przepisów praktycznych, efektownych i smakowitych, które ucieszą każdego, kto gotuje w domu. Zaczynamy od przepisów na śniadania, gdzie już szykuje się wielka uczta. Na śniadaniowym stole mogą pojawić się miseczki z kremowym i ciepłym hummusem, rozmaite pikle, oliwki, do tego jogurt i świeżo siekana sałatka. Kostki białego sera posypane za'tarem lub czarnuszką i skropione obficie oliwą. Kremowy labneh z jajem na twardo i plasterkami ogórka. Najważniejsze, jak podkreślają autorzy "by święta trójca, czyli sok z cytryny, oliwa i za'tar, stała w zasięgu każdego stołownika". Po śniadaniach mamy przekąski, pasty i sosy, przystawki warzywne i sałatki, zupy, warzywne dania główne, ryby, mięso, pieczywo i łakocie. Na koniec jest słowniczek: spiżarnia i polityka w Palestynie.
Szczerze polecam i zachęcam do lektury i gotowania.
![palestyna ksiązka kucharska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/palestyna-2.jpg)
W Palestynie jest dużo smacznych przepisów, które wciąż zaznaczam do wypróbowania. Nigella Lawson napisała "Ugotuję z niej wszystko po kolei". Podoba mi się taka deklaracja, ja jednak będę ostrożna w obietnicach i zacznę od przepisu na pyszne pieczywo: Jerozolimskie bajgle z sezamem Ka'ak Al Quds.
![palestyna okładka filo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/okladka_Palestyna-480x640.jpg)
Przekład: Anna Palmowska, Katarzyna Skarżyńska
Wydawnictwo: Filo
Rok wydania: 2020
Oprawa: twarda z gąbką
Format: 20x27,5 cm
Liczba stron: 352
Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Tagi
bajglerecenzja książkiksiazka kulinarnaksiążka kucharskapalestynasami tamimiYotam Ottolenghikuchnia bliskowschodniajerozolimskie bajgleZobacz również
Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej
![francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1939-960x1440.webp)
SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna
![smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/smak-ottolenghi-595x896.jpg)
Domowe kiszonki które leczą
![domowe-kiszonki-ktore-lecza](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/domowe-kiszonki-które-leczą-595x858.jpg)
Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy. Caroline Fleming
![ugotuj-sobie-szczescie-jak-dunczycy-caroline-fleming](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/06/ugotuj-sobie-szczescie-1-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.