Mus dyniowo gruszkowy z kardamonem - delikatny, pyszny i lekkostrawny

Aksamitny mus z dyni i gruszek - wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów. Delikatny, pyszny i lekkostrawny, mus dyniowo gruszkowy według pomysłu Dominiki - Jarzynovej

Jak przygotować aksamitny mus z dyni i gruszek?

Aksamitny mus z dyni i gruszek to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak owsianki, placków, deserów, a nawet tostów. Delikatny, lekki i pełen słodyczy, ten mus świetnie komponuje się z daniami śniadaniowymi i przekąskami, dodając im przyjemnego, jesiennego aromatu.

Jak powstał przepis na dyniowo-gruszkowy mus Jarzynovej?

Inspiracją do tego przepisu były kulinarne warsztaty Jarzynovy ferment w Łowyniu, gdzie Dominika Wójciak, znana jako Jarzynova, zaserwowała go uczestnikom. Podczas warsztatów na śniadanie podano owsianko amarantusiankę z dodatkiem pieczonych gruszek, syropu klonowego oraz właśnie tego aksamitnego musu. Mus w smaku przypominał mango, choć bazował na prostym połączeniu dyni i gruszki – zaskakując wszystkich swoją delikatną teksturą i smakiem.

mus-dyniowy- gruszkowy-Jarzynova Dominika Wójciak

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni (u mnie dynia Nelson, Jarzynova poleca prowansalską, Barbarę albo piżmową)
  • 500 g gruszek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • kardamon - ziarenka wydłubane z 2 -3 strączków

WYKONANIE

  1. Obrane i pokrojone w kostkę gruszki i dynie włóż do garnka z pokrywką.
  2. Dodaj ziarenka kardamonu, otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
  3. Przykryj garnek i podgrzewaj na średnim ogniu.
  4. Od czasu do czasu zamieszaj lub potrząsaj garnkiem, aby owoce ni przywarły do dna.
  5. Duś około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  6. Ugotowane owoce zmiksuj na puree.
  7. Spróbuj czy gotowy mus Ci smakuje. Możesz mus dosłodzić np. miodem lub dodatkowo zakwasić. Finalny smak musu zależy od tego jak słodkie były gruszki i dynia.  
  8. Gotowy mus przechowuj w słoiku w lodówce maksymalnie do tygodnia.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Kardamon oraz cytryna nadają musowi subtelnie orzeźwiającego smaku. Możesz też dodać odrobinę imbiru, jeśli lubisz bardziej pikantne nuty.
  • Mus z dyni i gruszek możesz zajadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym.
  • Możesz polewać musem naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.  
  • Dominika Jarzynova poleca też przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego lub zwykłego.
  • Dynia i gruszki są obecnie dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc mus możesz przygotowywać na bieżąco.
  • Mus najlepiej przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, do tygodnia. Jeśli chcesz cieszyć się musem dłużej, przełóż go do mniejszych pojemników i zamroź – w ten sposób będzie gotowy na szybkie dodanie do potraw przez cały sezon.

Zobacz również

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Czekoladowe ciasto z winem, winnymi gruszkami i winną glazurą

czekoladowe-ciasto-z-winem-winnymi-gruszkami-i-winna-glazura

Nalewka z granatu

nalewka-z-granatu

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.