Aksamitny mus z dyni i gruszek - wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów. Delikatny, pyszny i lekkostrawny, mus dyniowo gruszkowy według pomysłu Jarzynovej

Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu pierwsze śniadanie przygotowała dla nas gospodyni, czyli Dominika Wójciak znana jako Jarzynova. Była to owsianko amarantusianka z pieczonymi gruszkami z syropem klonowym i przepysznym aksamitnym musem. Mus w smaku przypominał mango i nikt nie zgadł, że jest to połączenie dyni z gruszką.

mus-dyniowy- gruszkowy-Jarzynova Dominika Wójciak

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni  (u mnie dynia Nelson, Jarzynova poleca prowansalską, Barbarę albo piżmową)
  • 500 g gruszek
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • kardamon - ziarenka wydłubane z 2 -3 strączków

WYKONANIE

  1. Obrane i pokrojone w kostkę gruszki i dynie wkładamy do garnka z pokrywką.
  2. Dodajemy ziarenka kardamonu,  otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
  3. Przykrywamy garnek i podgrzewamy na średnim ogniu.
  4. Od czasu do czasu mieszamy lub potrząsamy garnkiem, aby owoce ni przywarły do dna.
  5. Dusimy około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  6. Ugotowane owoce miksujemy na puree.
  7. Próbujemy czy gotowy mus nam smakuje. Możemy mus dosłodzić np. miodem lub dodatkowo zakwasić. Finalny smak musu zależy od tego jak słodkie były gruszki i dynia.  
  8. Gotowy mus przechowujemy w słoiku w lodówce maksymalnie do tygodnia.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym.
  • Możemy polewać musem naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.  
  • Dominika Jarzynova poleca też przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego lub zwykłego.
  • Dynia i gruszki są obecnie dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc mus możemy przygotowywać na bieżąco.

Zobacz również

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami

gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

karmelizowane-gruszki-i-zurawina-pod-chrupiaca-kruszonka-z-platkami-owsianymi-i-orzechami

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.