Aksamitny mus z dyni i gruszek - wspaniały dodatek do owsianek, placków i deserów. Delikatny, pyszny i lekkostrawny, mus dyniowo gruszkowy według pomysłu Jarzynovej
Podczas pobytu na warsztatach kulinarnych "Jarzynovy ferment" w Łowyniu pierwsze śniadanie przygotowała dla nas gospodyni, czyli Dominika Wójciak znana jako Jarzynova. Była to owsianko amarantusianka z pieczonymi gruszkami z syropem klonowym i przepysznym aksamitnym musem. Mus w smaku przypominał mango i nikt nie zgadł, że jest to połączenie dyni z gruszką.
![mus-dyniowy- gruszkowy-Jarzynova Dominika Wójciak](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/mus-dyniowo-gruszkowy-Jarzynovej.jpg)
SKŁADNIKI
- 500 g dyni (u mnie dynia Nelson, Jarzynova poleca prowansalską, Barbarę albo piżmową)
- 500 g gruszek
- sok i skórka z 1 cytryny
- kardamon - ziarenka wydłubane z 2 -3 strączków
WYKONANIE
- Obrane i pokrojone w kostkę gruszki i dynie wkładamy do garnka z pokrywką.
- Dodajemy ziarenka kardamonu, otartą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.
- Przykrywamy garnek i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Od czasu do czasu mieszamy lub potrząsamy garnkiem, aby owoce ni przywarły do dna.
- Dusimy około 20 - 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Ugotowane owoce miksujemy na puree.
- Próbujemy czy gotowy mus nam smakuje. Możemy mus dosłodzić np. miodem lub dodatkowo zakwasić. Finalny smak musu zależy od tego jak słodkie były gruszki i dynia.
- Gotowy mus przechowujemy w słoiku w lodówce maksymalnie do tygodnia.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Mus z dyni i gruszek możemy zjadać razem z owsianką, jogurtem, budyniem mlecznym lub jaglanym.
- Możemy polewać musem naleśniki, racuchy, a nawet placki ziemniaczane. Polecam placki ziemniaczane z łyżką jogurtu naturalnego i łyżką tego musu, pyszota.
- Dominika Jarzynova poleca też przygotować budyń na bazie musu dyniowo gruszkowego i mleka kokosowego lub zwykłego.
- Dynia i gruszki są obecnie dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc mus możemy przygotowywać na bieżąco.
Zobacz również
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami
![gruszki-gotowane-w-czerwonym-winie-z-przyprawami-korzennymi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/09/5X9A3409-595x892.webp)
Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami
![karmelizowane-gruszki-i-zurawina-pod-chrupiaca-kruszonka-z-platkami-owsianymi-i-orzechami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/03/Karmelizowane-gruszki-pod-kruszonką-595x864.jpg)
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...
![domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Granona-z-kakao-olejem-kokosowy-miodem-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.