Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem. Nadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto

Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami. Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta.

świąteczny keks

SKŁADNIKI

  • 300 g kandyzowanych i suszonych owoców (u mnie 150 g gotowej mieszanki , 75 g suszonej żurawiny, 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy)
  • 125 ml brandy lub innego alkoholu ( u mnie toruńska wódka piernikowa, taka była w domu)
  • 120 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 g cukru waniliowego
  • 180 g mąki typ 500 (luksusowa) To ta!
  • 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Na lukier

  • 130 g cukru pudru
  • około 20 ml soku z cytryny
  • Do dekoracji: owoce, gałązki rozmarynu, liście mięty

WYKONANIE

  1. W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce zalane alkoholem. Gotujemy tak długo, aż owoce napęcznieją i wchłoną cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C.
  3. Przestudzone owoce mieszamy z  3 łyżkami mąki.
  4. W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia, sodę.
  5. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy jaja. Do utartej masy dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, ponownie krótko i delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy i przekładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką krupczatką.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku  około  55 minut.  Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
  6. Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. Keks możemy udekorować orzechami, kandyzowanymi pomarańczami lub tak, jak ja mrożoną żurawiną.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową mieszankę keksową, ale można też zmieszać ulubione suszone i kandyzowane owoce. W tym przepisie wykorzystałam cześć mieszanki keksowej, do której dodałam suszoną żurawinę i kandyzowane pomarańcze.  
  • Jeżeli nie lubicie kwaśnego lukru zamiast cytryny dodajcie wodę.
  • Do dekoracji na zdjęciu ułożyłam liście ostrokrzewu, w związku z tym, że są trujące ciasto bezpieczniej jest ozdobić gałązkami rozmarynu lub miętą.
  • Do wypieku użyłam mąkę typ 500 To ta! znaną również pod nazwami: luksusowa, wrocławska, poznańska. To mąka, która dzięki wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego. Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale nadaje się do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy. Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę [reklama].

Zobacz również

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Komentarze

Biała 2020-12-07 22:41:26

A w planach miałam tylko makowiec

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-12-08 00:05:27

Skusisz się?

Odpowiedz

Zojka 2020-12-07 22:59:49

w skladnikach brak ilosci masla

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-12-08 00:04:31

Dziękuję 🙂 poprawiłam 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.