Nadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto

Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami. Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta.
Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową mieszankę keksową, ale można też zmieszać ulubione suszone i kandyzowane owoce. W tym przepisie wykorzystałam cześć mieszanki keksowej, do której dodałam suszoną żurawinę i kandyzowane pomarańcze. Jeżeli nie lubicie kwaśnego lukru zamiast cytryny dodajcie wodę.

Składniki
300 g kandyzowanych i suszonych owoców (u mnie 150 g gotowej mieszanki , 75 g suszonej żurawiny, 75 g kandyzowanej skórki pomarańczy)
125 ml brandy lub innego alkoholu ( u mnie toruńska wódka piernikowa, taka była w domu)
120 g cukru
150 g masła
5 g cukru waniliowego
180 g mąki typ 500 (luksusowa) To ta!*
50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki
3 jaja
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
szczypta soli
Na lukier:
130 g cukru pudru
około 20 ml soku z cytryny
Do dekoracji: owoce, gałązki rozmarynu, liście mięty *

Wykonanie
W rondelku gotujemy na małym ogniu owoce zalane alkoholem. Gotujemy tak długo, aż owoce napęcznieją i wchłoną cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C.
Przestudzone owoce mieszamy z 3 łyżkami mąki.
W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, mąkę migdałową, sól, proszek do pieczenia, sodę.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy jaja. Do utartej masy dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, ponownie krótko i delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy i przekładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką krupczatką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 55 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. Keks możemy udekorować orzechami, kandyzowanymi pomarańczami lub tak, jak ja mrożoną żurawiną.
Smacznego!

*Polecam mąkę TOTA typ 500 znaną również pod nazwami: luksusowa, wrocławska, poznańska.
Mąka firmy TO TA, to idealna mąka, która wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego. Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy.
Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę
* U mnie mrożona żurawina. Do zdjęcia ułożyłam liście ostrokrzewu, w związku z tym, że są trujące lepiej ozdobić gałązkami rozmarynu lub miętą.
Tagi
świętaciasto z owocamibakalieświąteczne wypiekiciasto z bakaliamikeksmąka luksusowacytrynowy lukierZobacz również
Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

Biała 2020-12-07 22:41:26
A w planach miałam tylko makowiec
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-12-08 00:05:27
Skusisz się?
Odpowiedz
Zojka 2020-12-07 22:59:49
w skladnikach brak ilosci masla
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-12-08 00:04:31
Dziękuję 🙂 poprawiłam 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.