Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka. Ciasteczka z twarogiem w zabawnym kształcie gęsich łapek

Gęsie łapki, to niezwykle pyszne i delikatnie kruche serowe ciasteczka, które wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także zabawnym kształtem. Dlaczego właśnie taka nazwa? Wystarczy na nie spojrzeć, ich kształt przypomina właśnie błoniaste gęsie łapki. 

Dodatek masła i sera nadaje im delikatny smak i konsystencję przypominającą ciasto francuskie. Te zabawne ciasteczka z twarogiem są prostym i smacznym sposobem na słodkie przyjemności, które sprawią uśmiech każdemu łasuchowi.

serwe ciastka gęsie łapki

SKŁADNIKI

  • 100 g zimnego masła
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z cytryny
  • 100 g cukru, najlepiej gruboziarnistego, ale zwykły też może być

WYKONANIE

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i otartą skórkę z cytryny.
  2. Dokładnie wszystko mieszamy.  
  3. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki. Zróbmy to jak najszybciej, aby masło się nie rozpuściło. Masło powinno być twarde, możemy je nawet przed tarciem lekko przemrozić.  
  4. Następnie, ścieramy do mąki twaróg.
  5. Dodajemy żółtka i rękami szybko mieszamy ciasto, aż wszystkie składniki  zaczną się łączyć.
  6. Wyrzucamy ciasto na blat, krótko zagniatamy.
  7. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  8. Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180°C.
  9. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy.
  11. Szklanki lub foremką wycinamy z ciasta kółka. 
  12. Pozostałe ciasto zlepiamy w kulę, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki.
  13. Cukier wsypujemy do miseczki.
  14. Krążek ciasta kładziemy jedną stroną na cukier, lekko dociskamy, aby cukier się przykleił.
  15. Składamy kółko na pół, stroną z cukrem do środka - otrzymamy "półksiężyce".
  16. Ponownie zanurzamy - teraz półksiężyc - tylko jedną stronę w cukrze i znowu składamy na pół cukrem do środka - otrzymamy "trójkąty".
  17. Trójkąty również zanurzamy w cukrze z jednej strony i na koniec układamy na blaszce stroną z cukrem do góry.
  18. Powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.
  19. Ciastka pieczemy około 30 minut, aż lekko się "otworzą" i zarumienią.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet 2 - 3 dni.
  • Ciasto podstawowe możemy również wykorzystać do innych wypieków, jak  strudel czy tarta.
  • Dzięki temu, że nie zawiera cukru ciasto sprawdzi się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych.

Zobacz również

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

paczki-na-zakwasie-nie-tylko-w-tlusty-czwartek

Komentarze

Dorota 2021-04-19 09:52:49

Dzień dobry,
ten przepis znam z książki "Mamuszka" Olii hercules i nosie nazwę "Berlińskie ciasteczka". Podobno w oryginalne dodaje się margaryną, ale zawszę robię z masłem. Ciasteczka są bardzo dobre nie za słodkie, a za razem pysznie twarogowe.
Piękny blog!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-19 17:49:57

Mam tę książkę! Aż musiałam zajrzeć, faktycznie... jak ja mogłam to przeoczyć 😉 Olia w swoim przepisie używa margaryny, ale podkreśla, że na Ukrainie przez kryzys za czasów radzieckich przywykli do margaryny, więc jeśli chcemy możemy zastąpić ją masłem 😉 Bardzo lubię książki Olii, jednym z ulubionych przepisów są "Pampuszky", też mam na blogu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.