Chrupiące poduszeczki - chrusty - faworki. Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej
W tłusty czwartek przygotowujemy pączki drożdżowe lub pączki serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą. Ma być słodko, tłusto i pysznie.

Przepis na poduszeczki to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku. Według książkowego przepisu z ciasta wyplatamy faworki, które potem smażymy są na smalcu. Możemy z tego przepisu przygotować faworki, lub właśnie małe, chrupiące poduszeczki. W swoim przepisie smalec zastąpiłam olejem.
Oprócz chrustów polecam również na tłusty czwartek "pączki nad pączkami', czyli najpyszniejsze Pączki na zakwasie
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 500 - 600 g mąki
- skórka otarta z cytryny
- 20 ml rumu
- 140 ml kwaśnej śmietany
- do smażenia olej rzepakowy
- do dekoracji cukier puder
- do podania konfitura malinowa
WYKONANIE
- Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.
- W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
- Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2 mm.
- Radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli wycinamy małe kwadraty.
- Wrzucamy pocięte porcje ciasta na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.
- Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Po przestudzeniu chrusty obwicie obsypujemy cukrem pudrem.
- Serwujemy z domową konfiturą malinową lub inną, ulubioną.
Zobacz również
Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

Znam czy nie znam? oto jest pytanie:) 2020-01-14 11:32:12
Zamiast tradycyjnego chrustu - taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja - tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł - piękny widok;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-15 00:18:10
Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Bernadeta 2021-01-23 20:21:39
Stare przepisy to klucz do sukcesu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-26 18:33:35
To prawda 🙂
Odpowiedz
Dorota 2022-02-23 12:16:43
Usmażyłam, są mega 🙂 Pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-23 17:15:13
Widziałam i słyszałam, jak cudnie skwierczały i podskakiwały w gorącym oleju 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.