Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Chrupiące poduszeczki - chrusty - faworki. Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej

W tłusty czwartek przygotowujemy pączki drożdżowe lub pączki serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą. Ma być słodko, tłusto i pysznie.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.
  3. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
  4. Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2 mm.
  5. Radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli wycinamy małe kwadraty.
  6. Wrzucamy pocięte porcje ciasta na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Po przestudzeniu chrusty obwicie obsypujemy cukrem pudrem.
  9. Serwujemy z domową konfiturą malinową lub inną, ulubioną.

ZapPORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Oprócz chrustów polecam również na tłusty czwartek "pączki nad pączkami', czyli najpyszniejsze Pączki na zakwasie
  • Przepis na poduszeczki to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku. Według książkowego przepisu z ciasta wyplatamy faworki, które potem smażymy są na smalcu.
  • W przepisie smalec zastąpiłam olejem.
  • Z tego przepisu możesz przygotować faworki, lub właśnie małe i chrupiące poduszeczki.

Zapisz

Zapisz

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Sękacz z Borsuk - Wiesi i Marka

sekacz-z-borsuk-wiesi-i-marka

Komentarze

Znam czy nie znam? oto jest pytanie:) 2020-01-14 11:32:12

Zamiast tradycyjnego chrustu - taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja - tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł - piękny widok;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-15 00:18:10

Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-23 20:21:39

Stare przepisy to klucz do sukcesu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-26 18:33:35

To prawda 🙂

Odpowiedz

Dorota 2022-02-23 12:16:43

Usmażyłam, są mega 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:15:13

Widziałam i słyszałam, jak cudnie skwierczały i podskakiwały w gorącym oleju 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.