Sopapillas - cynamonowe meksykańskie pączki z miodem. Chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki na proszku do pieczenia.

Sopaipillas lub Sopapillas to chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki. To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Zawiera tylko kilka typowych składników, które myślę, że bez problemu znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.

sopaipillas meksykańskie ciastka
sopapillas meksykanskie pączki

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g masła
  • 180 - 200 ml gorącego cynamonowego naparu lub wody
  • kawałek laski cynamonu i 300 ml wody (na cynamonowy napar)
  • cukier puder
  • cynamon (opcjonalnie)
  • miód
  • 1 l oleju do smażenia 

WYKONANIE

  1. Cynamonowy napar - około 300 ml wody zalewamy 1/2 laski cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
  2. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę.
  4. Palcami rozcieramy masło z mąką.
  5. Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
  6. Przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie. 
  7. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto).
  8. Pozostawiamy tak ciasto na około 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
  9. Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
  10. Dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę.
  11. Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę). 
  12. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy.  
  13. Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się "nadymały" od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu.
  14. Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.  
  15. Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  16. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
meksykańskie pączki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków.
  • Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko z cukrem pudrem, cynamonem, miodem lub na słono z pikantnymi dodatkami.
  • Moja propozycja to deser z cukrem pudrem i miodem, dlatego przygotuję ciasto na cynamonowym naparze.
  • Pisząc ten tekst już mi zaświtało w głowie, że następnym razem poeksperymentuję z naparem anyżowym lub kardamonowym.
  • Inspiracja - Mexico In My Kitche

Zobacz również

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

paczki-na-zakwasie-nie-tylko-w-tlusty-czwartek

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

poduszeczki-z-ciasta-na-chrust-z-przepisu-maryi-ochorowicz-monatowej

Komentarze

Bernadeta 2021-02-11 17:55:58

Patrząc na te słodkości cos mi się wydaje ze smakowałoby mi w Meksyku.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-13 19:41:37

Też tak myślę, ale póki co musimy się zadowolić "wersją krajową" 😉

Odpowiedz

Bernadeta 2022-01-26 14:04:36

Ciekawe, różne pączki już robiłam ale takich jeszcze nie. A karnawał to idealny czas na takie przepisy.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.