Sopapillas – cynamonowe meksykańskie pączki na proszku do pieczenia
Sopaipillas lub Sopapillas to chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki. To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Zawiera tylko kilka typowych składników, które myślę, że bez problemu znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.
Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków.

Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko (z cukrem pudrem, cynamonem, miodem) lub na słono (z pikantnymi dodatkami). Moja dzisiejsza propozycja to deser z cukrem pudrem i miodem, dlatego przygotuję ciasto na cynamonowym naparze. Pisząc ten tekst już mi zaświtało w głowie, że następnym razem poeksperymentuję z naparem anyżowym…

Składniki
350 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g masła
180 – 200 ml gorącego cynamonowego naparu lub wody
Dodatkowo:
kawałek laski cynamonu i 300 ml wody (na cynamonowy napar)
cukier puder
cynamon (opcjonalnie)
miód
1 l oleju do smażenia

Wykonanie
Cynamonowy napar. Około 300 ml wody zalewamy 1/2 laskę cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę. Palcami rozcieramy masło z mąką. Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
Następnie przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto). Pozostawiamy tak ciasto na około 20 – 30 minut, aby odpoczęło.
Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
Następnie dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę. Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę). Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy. Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się „nadymały” od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu. Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony. Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
Smacznego!
Inspiracja Mexico In My Kitchen
Patrząc na te słodkości cos mi się wydaje ze smakowałoby mi w Meksyku.
Też tak myślę, ale póki co musimy się zadowolić „wersją krajową” 😉
Ciekawe, różne pączki już robiłam ale takich jeszcze nie. A karnawał to idealny czas na takie przepisy.