Kruche żytnie ciastka z tahini i kawałkami czekolady.

Kawałki czekolady, żytnia mąka, pasta tahini, ziarna sezamu...

Te niepozorne z wyglądu ciastka to bogate wnętrze i prawdziwa eksplozja smaków. Już po pierwszym kęsie mam ochotę na następne ciastko i zastanawiam się czy te 20 sztuk to oby nie za mało?

żytnie ciasteczka z czekoladą i tahini

Zanim zaczniecie wypiekanie przeczytajcie przepis do końca. Ciastka pieczemy z małą przerwą, w której to wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika i uderzamy nią płasko o blat lub o stolnicę. To mały trik, dzięki któremu ciastka upieką się idealnie.

Sezamową pastę tahini, białe i czarne ziarna sezamu oraz cukier Muscovado znajdziecie w sklepach internetowych, m. in. w Kuchnie świata.

żytnie ciasteczka z tahini

Składniki

120 g mąki żytniej razowej typ 2000

100 g mąki żytniej typ 720

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

150 g cukru trzcinowego

50 g cukru ciemnego cukru Muscovado

70 g pasty sezamowej tahini

100 g masła

1 jajo

200 g ciemnej czekolady 70%

sezam biały lub/i czarny do obtoczenia ciastek

Wykonanie

Czekoladę siekamy na małe kawałki.

Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby łatwiej się ucierało.

W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia , sodę i sól.

W drugiej misce ucieramy przez około 5 minut masło, pastę sezamową tahini i cukry. Dodajemy jajko i ucieramy przez kolejne 5 minut.  Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki, aż czekolada połączy się z ciastem.  

Ciasto dzielimy na 20 porcji i z każdej turlamy kulkę. Jeżeli lubicie, aby ciastka były jednakowej wielkości możecie ważyć porcje ważyć porcje przed turlaniem (1 porcja to około 41 g ). Kuliki obtaczamy w sezamie, układamy w misce lub w innym pojemniku. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 210/220°C (w niektórych piekarnikach może być 190/200°C).

Zimne kulki ciasta układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieką się bardzo krótko, więc najlepiej wypiekać je w dwóch turach. Ciastka pieczemy przez 10 minut. Po 7 minutach wyjmujemy blachę z piekarnika i uderzamy nią (płasko) kilka razy o blat kuchenny, tak aby ciastka lekko się rozpłaszczyły i popękały. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 3 - 4 minuty. Ciastka po tym czasie są miękkie, dlatego wyjmujemy blachę z piekarnika i pozostawiamy ciastka na niej jeszcze 10 minut. Następnie przekładamy ciastka na kratkę i studzimy. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta.

Smacznego!

Inspiarcja The Boy Who Bakes

Zobacz również

Ciasto z herbatą matcha, białą czekoladą i oliwą

ciasto-z-herbata-matcha-biala-czekolada-i-oliwa

Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie

kruche-tureckie-ciasteczka-sekerpare-w-cytrynowym-syropie

Kiachl, tyrolskie drożdżowe pączki z ... dołkiem

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Patrycja Reszko 2021-03-03 18:40:46

O proszę, a u mnie na blogu ciasto czekoladowe z tahini :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-04 00:43:18

to smaczne połączenie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.