Kolorowe ciasto z herbatą matcha, kurkumą i kakao.
Na pewno większość z Was zna dwukolorową babkę o sympatycznej nazwie Zebra. Pomysł na kolorową babkę powstał właśnie na bazie tego przepisu. Nową babkę nazwałam po prostu Trójkolorową, ponieważ nie ma zebry w żółte, zielone i ciemne paski.

Zapraszam więc na smaczną trójkolorową babkę wielkanocną. Niech te wiosenne kolory wprowadzą mnóstwo radości do Waszej kuchni.
Składniki
BABKA
400 g maki tortowej typ 450 To ta!
250 g cukru
5 jaja "L"
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml oleju
250 ml wody gazowanej (może być zwykła)
1,5 łyżeczki herbaty matcha
1,5 łyżeczki czarnego kakao (może być ciemne)
1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
ŻÓŁTY LUKIER
100 g cukru pudru
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
około 10 ml soku z cytryny
czekoladowe jajeczka do ozdoby

Wykonanie
BABKA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Gdy uzyskamy lśniącą pianę, nie przerywamy ubijania i dodajemy po jednym żółtku.
Zamieniamy mieszadło robota na drewnianą lub silikonową łyżkę. Teraz do ciasta zaczynamy dodawać w 3 - 4 turach mąkę na przemian z olejem i wodą. Mieszamy bardzo delikatnie po dodaniu każdej porcji zestawu, tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na 3 równe porcje i barwimy każdą na inny kolor. Polecam "barwniki" przesiewać przez siteczko, równomiernie po powierzchni ciasta. Dzięki temu łatwiej i szybciej połączymy kolorowe dodatki z ciastem podstawowym. Na ciasto żółte dodamy kurkumę i waniliowy budyń, na zielone herbatę matcha, na ciemne kakao. Ciasto bardzo delikatnie mieszamy z kolorowymi proszkami.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką krupczatką lub tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
Na środek foremki nakładamy po 2 - 3 łyżki żółtego ciasta, na wierzch porcję ciemnego, na koniec zielonego. Powtarzamy tę czynność (kolejność kolorów wg uznania) do wyczerpania całego ciasta.

Babkę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160°C następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i studzimy na kratce. Wystudzone polewamy lukrem lub czekoladą, proponuję żółty lukier z kurkumą.
ŻÓŁTY LUKIER
Cukier puder mieszamy dokładnie z kurkumą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. Babkę możemy udekorować czekoladowymi jajeczkami i startą czekoladą.
Smacznego!
Zobacz również
Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

Bernadeta 2021-03-24 22:12:25
Szukałam ostatnio przepisu na babkę z matcha a tu proszę, spada mi z twojego bloga.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.