Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ryżowy pudding z owocami i mlekiem kokosowym

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Pudding ryżowy na mleku kokosowym z owocowym sosem z jabłek i żurawiny. Ryżowy pudding z owocami i mlekiem kokosowym, pyszny deser lun śniadanie

Gotowany ryż na mleku zawsze przypomina mi dzieciństwo. Był serwowany ze śmietaną zmieszaną naprędce z cukrem i cynamonem. Do dziś pamiętam ten cudowny chrzęst cukru pod zębami. Największy żal był wtedy, kiedy skończyła się śmietana i został sam ryż... Potem długo nie lubiłam ryżu, chyba, że był polany dużą ilością śmietany i posypany obficie cukrem ;-)

Dzisiaj proponuję zdrowszą wersję ryżu, wegańską z owocami. Do sosu owocowego do jabłek dodałam żurawinę, którą z powodzeniem możemy zastąpić borówkami, jagodami, jeżynami lub wiśniami. W sezonie niech będą to świeże owoce, poza sezonem mogą być mrożone lub w syropie (w ostatnim przypadku ostrożnie z dodatkowym cukrem).

ryż na mleku kokosowym pudding z owocami

SKŁADNIKI

RYŻ

100 g ryżu jaśminowego (lub innego)

250 ml mleczka kokosowego

250 ml wody

szczypta soli

1 łyżka cukru lub innego zdrowszego słodzidła

OWOCE

2 jabłka

200 g żurawiny, jeżyn, jagód lub wiśni - mogą być mrożone lub z syropu

3 łyżki cukru

100 ml wody

WYKONANIE

RYŻ

Ryż wsypujemy do sitka i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 250 ml wody zagotowujemy garnku, dodajemy przepłukany ryż, szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu około 2 minuty. Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 20 - 30 minut. Cały czas mamy ryż pod kontrolą, mieszamy, pilnując aby nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy wodę w czajniku i w razie konieczności dolewamy wrzątek małymi porcjami do ryżu. Kiedy ryż jest miękki, a całe danie konsystencji puddingu dosładzamy do smaku. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy garnek z ryżem do wystygnięcia.

OWOCE W SYROPIE

W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu cukier, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i kolor zmieni się z białego na bursztynowy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki jabłka ze skórką i żurawinę, podlewamy wodą, mieszamy. Całość chwilę gotujemy, nie za długo, żeby owoce pozostały w całości. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę.

Gotowy pudding możemy polać takim świeżym, gorącym owocowym sosem lub poczekać, aż wystygnie.

Pudding ryżowy z owocami to pyszne i uniwersalne danie. Pasuje zarówno na śniadanie, deser, podwieczorek, jak i na kolację.

Polecam również Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Kulki ryżowo kokosowe z owocami i karmelizowanymi orzechami nerkowca

kulki-ryzowo-kokosowe-z-owocami-i-karmelizowanymi-orzechami-nerkowca

Ekspresowy deser - mango - marakuja - mleko kokosowe - agar

ekspresowy-deser-mango-marakuja-mleko-kokosowe-agar

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.