Pudding ryżowy na mleku kokosowym z owocowym sosem z jabłek i żurawiny
Gotowany ryż na mleku zawsze przypomina mi dzieciństwo. Był serwowany ze śmietaną zmieszaną naprędce z cukrem i cynamonem. Do dziś pamiętam ten cudowny chrzęst cukru pod zębami. Największy żal był wtedy, kiedy skończyła się śmietana i został sam ryż... Potem długo nie lubiłam ryżu, chyba, że był polany dużą ilością śmietany i posypany obficie cukrem ;-)
Dzisiaj proponuję zdrowszą wersję ryżu, wegańską z owocami. Do sosu owocowego do jabłek dodałam żurawinę, którą z powodzeniem możemy zastąpić borówkami, jagodami, jeżynami lub wiśniami. W sezonie niech będą to świeże owoce, poza sezonem mogą być mrożone lub w syropie (w ostatnim przypadku ostrożnie z dodatkowym cukrem).
SKŁADNIKI
RYŻ
100 g ryżu jaśminowego (lub innego)
250 ml mleczka kokosowego
250 ml wody
szczypta soli
1 łyżka cukru lub innego zdrowszego słodzidła
OWOCE
2 jabłka
200 g żurawiny, jeżyn, jagód lub wiśni - mogą być mrożone lub z syropu
3 łyżki cukru
100 ml wody
WYKONANIE
RYŻ
Ryż wsypujemy do sitka i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 250 ml wody zagotowujemy garnku, dodajemy przepłukany ryż, szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu około 2 minuty. Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 20 - 30 minut. Cały czas mamy ryż pod kontrolą, mieszamy, pilnując aby nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy wodę w czajniku i w razie konieczności dolewamy wrzątek małymi porcjami do ryżu. Kiedy ryż jest miękki, a całe danie konsystencji puddingu dosładzamy do smaku. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i odstawiamy garnek z ryżem do wystygnięcia.
OWOCE W SYROPIE
W rondlu podgrzewamy na średnim ogniu cukier, nie mieszamy. Kiedy cukier zacznie się topić obracamy rondelek delikatnie, aż cukier się rozpuści i kolor zmieni się z białego na bursztynowy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki jabłka ze skórką i żurawinę, podlewamy wodą, mieszamy. Całość chwilę gotujemy, nie za długo, żeby owoce pozostały w całości. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę.
Gotowy pudding możemy polać takim świeżym, gorącym owocowym sosem lub poczekać, aż wystygnie.
Pudding ryżowy z owocami to pyszne i uniwersalne danie. Pasuje zarówno na śniadanie, deser, podwieczorek, jak i na kolację.
Polecam również Pudding ryżowy z migdałami i sosem wiśniowym
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.