Tartine Bread - Najpiękniejsza książka o chlebie i nie tylko

Tartine Bread to "... Najpiękniejsza książka o chlebie, jaka została wydana ..." - The New York Times

Chleb jest podstawą posiłku, centrum codziennego życia, a każdy bochenek opowiada historię piekarza, który go ukształtował. Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata - Chad Robertson. Książka, która jest na rynku wydawniczym od dawna teraz ku radości domowych piekarzy i wszystkich miłośników pieczywa na zakwasie została przetłumaczona na język polski.

Tartine Bread Najpiękniejsza książka o chlebie recenzja książki

Tartine Bread - Chleb z najlepszej piekarni świata - Chad Robertson

W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca!
Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie.
Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona. Szkolił się on pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo zupełnie sam.
Powstał chleb na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku i niewiarygodnie chrupiącej skórce, odsłaniającej delikatny, perłowy miękisz. Chleb pachnący wszystkimi aromatami mąki. Właściciel Tartine poświęcił dwie dekady życia na opracowanie receptury, ale ty możesz zrobić taki chleb w 24 godziny. W domu, własnymi rękami.

Tartine Bread Najpiękniejsza książka o chlebie recenzja książki

Tartine Bread to wspaniała książka wypełniona nie tylko interesującą treścią, ale również klimatycznymi fotografiami Erica Wolfingera. Co do treści, książka podzielona jest na cztery części. Od bochenka Tartine i bagietek, przez pizzę, po brioszki, croissanty i angielskie muffiny . Książka rozpoczyna się od historii chleba i opowieści, jak powstał legendarny chleb Tarine. Następna część poświęcona jest pieczeniu chleba. Wszystko o technikach fermentacji i chlebie Tartine. Podstawy przygotowywania i wypiekania chleba oraz przepisy. Kolejna część to przepisy, ale na inne wypieki, takie jak bagietki, brioszki, croissanty. Na szczególną uwagę zasługuje ostatnia część, gdzie znajdziemy oryginalne pomysły na posiłki z czerstwego chleba.

Teraz Twoja kolej, aby zrobić chleb Tarine. Jasne instrukcje, mnóstwo instruktażowych zdjęć, które krok po kroku poprowadzą Cię przez wszystkie etapy, przygotowania tego wyjątkowego chleba. Używając tylko mąki, wody i soli przygotujesz wspaniały chleb. Chleb codzienny, domowy, najlepszy!

Tartine Bread Najpiękniejsza książka o chlebie recenzja książki

Tarine Bread to książka nie tylko o chlebie, polecam przepis na chrupiące gofry na zakwasie.

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Po prostu CHLEB - Siegfried Brenneis - domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku

po-prosto-chleb-siegfried-brenneis-domowe-pieczywo-na-zakwasie-krok-po-kroku

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.