Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą. Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą
Czym jest gremolata? Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.
SKŁADNIKI
SZPARAGI
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kulka sera burrata ewentualnie dobrej jakości mozzarella
- sól
- pieprz
GREMOLATA
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 1 - 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego
WYKONANIE
GREMOLATA
- W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą.
- Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
SZPARAGI
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Polewamy szparagi oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem.
- Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy.
- Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.
- Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą.
- Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym.
- Serwujemy od razu!
Maria 2021-06-05 16:40:20
Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43
Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉
Odpowiedz
Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45
Jesteś kochana, tego szukałam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.