Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą

burrata szparagi gremolata

Czym jest gremolata? Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.

Składniki

SZPARAGI

pęczek zielonych szparagów

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

kulka sera burrata

sól

pieprz

GREMOLATA

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

1 - 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone

1 - 2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego

Wykonanie

GREMOLATA

W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

SZPARAGI

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy je oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy. Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.

grillowane zielone szparagi

Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą. Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym. Serwujemy od razu!

Zobacz również

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem

frittata-ze-szparagami-pomidorkami-i-wedzonym-serem

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

mini-pizza-z-ricotta-szparagami-i-przepiorczym-jajem

Komentarze

Maria 2021-06-05 16:40:20

Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43

Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉

Odpowiedz

Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45

Jesteś kochana, tego szukałam!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.