Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

Kiszenie i fermentacja. Domowe sposoby – dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska – recenzja książki

“Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”. Książka dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. Naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych, dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa.

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

W książce znajdziemy:
– porady dotyczące wyboru produktów do kiszenia i w czym je najlepiej kisić,
– przepisy na domowe kiszonki z warzyw i owoców
– porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy peklowane jajka,
– przepisy na kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie.

Wśród ciekawych przepisów na kiszonki warto wyróżnić: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, a dokładniej kiszone skórki z ananasa. Dla mnie ciekawostką jest przepis na fermentowany ketchup i salsę. W sezonie pomidorowym przygotuję i podzielę się z Wami przepisem i opinią.

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

Książka zawiera nie tylko przepisy na fermentowane dania, ale również pomysły, jak gotowe kiszonki wykorzystać w kuchni.

Kiszonki wliczają się do zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Kiszonki to potrawy pełne życia, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu na stałe.  Wystarczy dobrej jakości produkt i prosty przepis, by dostarczyć sobie bioaktywnej, żywej żywności!

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.

Książka “Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby” dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska – Wydawnictwo WAM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *