Przepyszne mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie. Delikatne placuszki z soczystymi truskawkami w aromatycznym sosie z wody z kwiatów pomarańczy, pieprzu i tymianku - doskonały wybór na śniadanie lub deser.

Placki, placuszki lub jak kto woli, amerykańskie pankejki (pancakes), tym razem w modnym rozmiarze mini. Odrobinę cierpliwości przy patelni i zamiast tradycyjnych pankejków możemy przygotować ich miniaturową wersję. Mini pankejki z truskawkami to smakowity deser lub śniadanie na słodko. Ciasto na placki możemy przygotować z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki.

pankejki z truskawkami

Wspaniałym dodatkiem do mini pankejków będą truskawki macerowane w miodzie i wodzie z kwiatów pomarańczy. Koniecznie dodajmy grubo mielony lub rozdrobniony w moździerzu pieprz - czarny, kolorowy lub syczuański, który charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku. To wyjątkowy dodatek, który doskonale podkreśli smak truskawek.

SKŁADNIKI

Ciasto na placki (pancakes)

  • 200 ml kefiru
  • 2 jaja
  • 150 -180 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smarowania patelni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Macerowane truskawki

  • 500 g truskawek
  • 30 g miodu
  • 10 ml wody z kwiatów pomarańczy ( i/lub 10 ml soku z limonki)
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • szczypta lub dwie kolorowego pieprzu lub pieprzu syczuańskiego
  • jogurt naturalny lub śmietana

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy truskawki.
  2. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, z gałązek tymianku obrywamy liski.
  3. W dużej misce mieszamy miód z wodą z kwiatów pomarańczy i/lub sokiem z limonki.
  4. Truskawki, bez szypułek kroimy na kawałki, dodajemy do miski z miodem i wodą z kwiatów pomarańczy.
  5. Truskawki posypujemy pieprzem i tymiankiem, całość delikatnie mieszamy, aż owoce pokryją się miodowa miksturą.
  6. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na bok do maceracji.
  7. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy cienką warstwą oleju.
  8. Olej po patelni najlepiej rozprowadzić za pomocą papierowego ręcznika kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  9. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta.  
  10. Smażymy na rumiany kolor.
  11. Placuszki odwracamy i smażmy z drugiej strony.  
  12. Najlepiej smakują ciepłe z porcją jogurtu oraz macerowanymi truskawkami.
  13. Całość skrapiamy sosem spod macerowanych truskawek.  

Zobacz również

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym

truskawki-w-miodzie-z-jogurtem-i-zlotym-siemieniem-lnianym

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem

Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem

melon-z-czerwonym-pieprzem-tymiankiem-w-winie-z-miodem

Komentarze

Bernadeta 2021-07-11 23:03:20

Boskie śniadanie. I pankejki i truskawki to kompozycja idealna.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-15 00:30:33

Dziękuję pięknie i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.