Książka „Mąka i woda” – 80 prostych przepisów na chleby, bułki, bajgle, chałki, brioszki, pizze i inne wypieki
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa?
Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki ta książka jest dla Ciebie.

Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki książka „Mąka i woda” jest właśnie dla Ciebie. Nauczysz się wyhodować doskonały zakwas i przekonasz, że pyszny chleb może upiec każdy! Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.
Z książki ” Mąka i woda” dowiesz się, jak przygotować:
- superprosty chleb z ziemniakami
- żytni z dynią i kaszą owsianą
- bułeczki makowe
- bourekas
- placek śniadaniowy z czarnuszką
- wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
- cebularze orkiszowe
- chaczapuri adżarskie
- brioszki
- precle jerozolimskie
- bajgle
- grecką pitę
- focaccię z solanką i wiele innych doskonałych wypieków.
Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe i wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział – zero waste – i nic się nie zmarnuje!
Kiedy biorę do ręki nową książkę kucharską szukam przepisu, który mogę przygotować natychmiast. Tym razem wpadły mi w oko małe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami.
Upiekłam! Wyszły przepyszne, więc wkrótce się nimi pochwalę

„Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie.” – Sabina Francuz
„Mąka i woda” – Sabina Francuz. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo „Znak”, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Czy w tej książce są przepisy wegańskie na podstawie roślinnych np mleko, olej kokosowy itp.?
Są to przepisy klasyczne z wykorzystaniem masła, mleka i jaj
Mam książkę. Właśnie dostałam. Zdążyłam tylko przerzucić kartki i wszystko wygląda ok. na pierwszy rzut oka. Jutra będę czytała bo wszystko wygląda zachęcająco 😊
Ciekawa jestem, który przepis wykorzystasz, jako pierwszy? Miłej lektury i mnóstwa pysznych wypieków 🙂