Ka'ak - libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki

Drożdżowe chlebki z sezamem

W sierpniowej piekarni Amber kulinarna wycieczka do Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki.

kaak drożdżowy obwarzanek torebka

Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce. Na całym Bliskim Wschodzie pieczywo to występuję również w formie bajgla lub owalnego obwarzanka.

W przepisie składniki na cztery duże chlebki, przezornie przygotowałam dwie porcje. To była słuszna decyzja, połowę zjedliśmy na kolację, reszta została na śniadanie.

kaak libańskie bajgle z sezamem

Ka’ak libański chleb uliczny
przepis z bloga – Mycooking Journey

Składniki

250 g mąki pszennej chlebowej typ 650
50 mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie orkiszowa pełnoziarnista
10 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych
25 g cukru
5 g soli
180 - 200 ml mleka
ciepła woda – w miarę potrzeb do uzyskania miękkiego ciasta
1 łyżka oliwy
jajko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta
ziarna sezamu do posypania

>WYKONANIE

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.

Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby możemy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie przykrywamy miskę, odstawiamy ciasto aż podwoi swoją objętość.

Po pierwszym wyrastaniu wyciągamy ciasto i delikatnie wyrabiamy przez minutę. Formujemy z niego kulę i wkładamy ponownie do miski do drugiego wyrastania. Drugi wzrost trwa około 30 - 45 minut.

Wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę. Dzielimy ciasto na cztery części i formujemy z nich kule, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 10 minut.
Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą kulkę ciasta delikatnie rozwałkowujemy, formując placek na kształt łezki. Rozwałkowany placek powinien mieć około 15 cm długości.

bajgle obwarzanki kaak


Za pomocą szklanki lub foremki do ciastek wycinamy kółko w węższej części rozwałkowanego ciasta. Lekko naciągamy ciasto, aby wydłużyć kształt i układamy je na przygotowanych blachach do pieczenia, po 2 sztuki na blachę.
Przykryj blachy z ciastem ściereczkami i pozostawiamy na 30 minut, aż uformowane chlebki lekko podrosną.
Rozgrzewamy piekarnik do około 200°C. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą. Wyrośnięte chlebki smarujemy jajem z mlekiem i posypujemy obficie sezamem.

kaak drożdżowe pieczywo wypiek z sezamem

Gdy piekarnik się nagrzeje, pieczemy chlebki po jednej blasze przez około 10 do 12 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy na kratce lub na ... kiju ;-)

Ka'ak również na blogach:

Akacjowy blog
Kuchnia Alicji
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie

Zobacz również

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Bajgle z miodem i sezamem

bajgle-z-miodem-i-sezamem

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo

matnakash-plaski-ormianski-chleb-drozdzowe-ormianskie-pieczywo

Komentarze

Kamila 2021-08-09 20:05:52

Cudownie upieczone, a zdjęcia zachwycają!
Dziękuję za wspólne sierpniowe wypiekanie :)

Odpowiedz

Anna 2021-08-09 20:06:08

Piękne torebki Ci się upiekły. Można wychodzić z nimi na ulice Bejrutu i nie tylko.
Dziękuję za sierpniowy czas w Piekarni.

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-08-09 20:18:51

Pyszny, rumiany i bardzo apetyczny chlebek Ka'ak. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

margot 2021-08-09 20:24:46

Piękne chlebki torebkowe i śliczne zdjęcia
Dziękuje za wspólne pieczenie

Odpowiedz

Badylarka 2021-08-09 20:28:28

Zazdroszczę decyzji upieczenia z podwójnej ilości składników :) Chlebki pięknie się prezentują :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie

Odpowiedz

Gucio 2021-08-10 21:53:03

Smakowicie wypieczone i idealny kształt - gratuluję udanego pieczenia.

Odpowiedz

Marzena 2021-08-11 07:38:22

Cudny. I już żałuję, że nie mogłam piec z Wami. Ale to z pewnością nadrobię 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-08-12 09:46:43

Idealne!
Mam coraz większą ochotę na te chlebki i na pewno upiekę z podwójnej porcji. :)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.