Świeże figi, listki bazylii, mozzarella mini i długodojrzewająca szynka - koreczki na przekąskę
Koreczki z figami, mozzarellą i szynką możemy przygotować w większej ilości i jest to świetny pomysł na imprezowe przekąski. Takie koreczki polane octem balsamicznym lub dresingiem to nic innego, jak sałatka na patyku ;-)
Pomysł na te koreczki pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień - Fit bento". Malwina w jednym z zestawów bento proponuje między innymi takie koreczki. Jest to zestaw #33 , a w jego skład wchodzą: fasola po meksykańsku, ryż, koreczki z figami, mozzarellą i szynką oraz na przekąskę winogrona.
SKŁADNIKI
2 figi
8 kulek mini mozzarelli
3 - 4 plastry szynki długodojrzewającej
kilka listków świeżej bazylii
ocet balsamiczny do skropienia (opcjonalnie)
4 - 8 patyczki do szaszłyków
WYKONANIE
Figi kroimy na ćwiartki, plastry szynki kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki.
Na każdą wykałaczkę nabijamy ćwiartkę figi, listek bazylii, kulkę mini mozzarelli i kawałki zwiniętej szynki. Moje patyczki są dłuższe, więc nabiłam drugą porcję.
Polecam tuż przed jedzeniem skropić koreczki octem balsamicznym, może być to klasyczny ocet balsamiczny lub gęsty, kremowy. Koreczki dobrze smakują również skropione dresingiem sałatkowym przygotowanym np. z oliwy, musztardy, miodu, rozgniecionego czosnku i soku z cytryny.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.