Jesienna kawa z syropem klonowym, szałwią i kolorowym pieprzem

Kawa latte macchiato z syropem klonowo szałwiowym i szczyptą pieprzu

Jesienią i zimą potrzebujemy więcej ciepła i więcej słodkości. Kawowo mleczne napoje z dodatkiem słodkiego syropu mogą nas rozgrzać i zapewnić przyjemne uczucie komfortu i przytulności. Kawa z dodatkiem syropu klonowego z szałwią sprawi, że napój będzie smakował, jak … jesień.

kawa latte z syropem klonowym

Zwykle piję kawę czarną, bez mleka, cukru i innych dodatków. Jesienną kawę z syropem klonowym traktuję, jak wyjątkowy przysmak, jak pyszny deser. To idealny napój na leniwe niedzielne poranki, szczególnie takie, kiedy budzisz się, a za oknem deszcz, ziąb i wichura. Polecam wtedy oprócz gorącej słodkiej kawy stos przytulnych koców.

Co to jest caffe latte macchiato? Jest to trójwarstwowy napój z gorącym mlekiem, mocnym espresso i mleczną pianką na wierzchu.  Bazą kawy latte macchiato jest gorące, spienione mleko do którego dodane jest espresso. Wiele ekspresów posiada funkcję latte, ale z powodzeniem możemy taką kawę przygotować ręcznie. Wystarczy spienić mleko, zaparzyć espresso wlać  je ostrożnie do mleka i uważając aby nie naruszyć pianki.  Jak zrobimy to sprytnie i fachowo uzyskamy efektowny trzywarstwowy napój.

Składniki

SYROP KLONOWY Z SZAŁWIĄ

125 ml syropu klonowego

3 łyżki wody

3 – 5 liści szałwii

KAWA

50 ml kawy – świeżo zaparzone espresso ( u mnie z  Piazza D’oro Forza)

150 ml mleka

syrop klonowy z szałwią

świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny

Wykonanie

SYROP KLONOWY Z SZAŁWIĄ

Zacznijmy od przygotowania syropu. Z podanych składników przygotujemy syrop  na 3 – 4 kawy, jednak  wszystko zależy od tego, jak słodką lubimy kawę.  Możemy przygotować więcej syropu trzymając się zasady, że na każde pół szklanki (125 ml) syropu klonowego dodajemy 3 łyżki wody i 3 liście szałwii.

W małym rondelku podgrzewamy syrop klonowy z wodą i szałwią. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.  Wyjmujemy liście szałwii na talerzyk, jak przestygną są ekstra do schrupania (ja lubię).

kawa z syropem klonowym szałwią i pieprzem

Kawa, którą  użyłam do przygotowania napoju to  100% z najszlachetniejszych ziaren Arabiki, pochodzących z centralnej Ameryki i Brazylii. Jej ziarna są płaskie i długie o jasno brązowym kolorze, palone we włoskiej palarni. Piazza D’oro Forza charakteryzuje się łagodnym i pełnym aromatem.  Świeżo parzona kawa zaskakuje smakiem,  posiada nuty czekolady, orzechów macadamia oraz goździków, które zapewniają rozkosz od pierwszej do ostatniej kropli kawy. Można ją nabyć na cafitesse.pl.

KAWA LATTE MACCHIATTO

Najpierw do szklanki dodajemy 2 – 3 łyżki świeżo przygotowanego syropu klonowo szałwiowego. Następnie spieniamy ciepłe mleko i zaparzamy espresso. Do szklanki z syropem wlewamy spienione mleko i bardzo ostrożnie espresso. Jak dojdziecie do wprawy uzyskacie efektowne warstwy. Jeżeli posiadacie ekspres z funkcją zaparzania kawy latte albo cappuccino, Waszym zadaniem będzie tylko przygotować syrop i włączyć maszynę.

Na koniec posyp kawę świeżo mielonym pieprzem (delikatnie, albo tyle ile lubisz) i delektuj się tym pysznym napojem, póki gorący!

kawa esspreso z syropem klonowym

Jeżeli nie lubisz, albo nie możesz pić mleka, syrop klonowy z szałwią możesz dodać bezpośrednio do filiżanki esspreso, też jest pysznie!

Wpis powstał we współpracy z Cafitesse.pl

4 thoughts on “Jesienna kawa z syropem klonowym, szałwią i kolorowym pieprzem

  1. Pieprz sobie wyobrażam, ale kawy z szałwią już zupełnie nie. Co oznacza, że muszę koniecznie spróbować. 😀 Czy ta kawa nada się do ekspresu kolbowego DeLonghi? Właśnie szukam nowej ulubienicy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *