Sztuka robienia najlepszego domowego makaronu i pierożków

Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się zapotrzebowanie na makaron, a najlepiej na taki domowy. Jak wiadomo własny, świeży makaron jest najlepszy. Dlatego warto mieć zawsze na stanie mąkę, jaja i książkę z dobrymi przepisami. Taka właśnie jest książka Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku Mateo Zielonki.

Domowy makaron i pierozki książka kulinarna

Mateo Zielonka, nazywany Pastamanem, potrafi przyrządzić niezwykłe makaronowe cuda. W książce znajdziemy instrukcje, krok po kroku, jak zrobić tradycyjny makaron, a także bardziej fantazyjny w kolorowe kropki lub paski.

Domowy-makaron-i-pierożki-książka-kulinarna

Mateo dzieli się z nami, czytelnikami swoją miłością do makaronu. W swojej książce zamieścił ponad 40 przepisów, głównie na makarony we włoskim stylu. Dowiemy się również jak przygotować wielokolorowe makarony na naturalnych barwnikach. Ciasto czerwone z dodatkiem buraka, zielone ze szpinakiem lub czarne z sepią.  Nauczymy się robić makarony klasyczne, wielojajeczne, ich wegańskie odpowiedniki na bazie semoliny. Od płatów do lasagne przez papardelle i tagiatelle aż po ravioli, tortellini i inne makaronowe pierożki. W książce Mateo zamieścił również pomysły na pyszne sosy i kolacje, w trakcie których zachwycimy domowników lub gości delikatnym domowym makaronem.

Domowy-makaron-i-pierożki-książka-kulinarna

Przepisy w książce można podzielić na łatwe i trochę trudniejsze. Autor obiecuje, że odrobina treningu sprawi, że "robienie makaronu stanie się jak składanie origami". Każdy etap przygotowania makaronów lub pierożków przedstawiony jest na instruktażowych zdjęciach, a ewentualne wątpliwości mogą rozwiać filmiki na stronie lub koncie instagramowym Mateo.

Domowy-makaron-i-pierożki-książka-kulinarna

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z makaronami, czy masz już doświadczenie warto wsłuchać się w rady mistrza i przygotować razem z nim swoje makaronowe dzieła sztuki!

Jeżeli jesteście pasjonatami domowego makaronu polecam również książkę Mistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnochi i risotto, Marc Vetri, David Joachim

Mateo Zieolnka - Pastaman. Sztuka robienia makaronu krok po kroku

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Zobacz również

Mistrzowie makaronu. Domowy makaron z jajek, semoliny i oliwy

mistrzowie-makaronu-domowy-makaron-z-jajek-semoliny-i-oliwy

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów - Carolina Pietyra & Kamil Wernicki

ser-dojrzewajacy-przewodnik-dla-koneserow-carolina-pietyra-kamil-wernicki

Cztery pory roku na Polanie Smaków - Andrzej Polan

cztery-pory-roku-na-polanie-smakow-andrzej-polan

Komentarze

Marzena 2021-12-08 08:16:24

Pięknie wydana książka . Ciągle zrobienie makaronu jest dla mnie mega wyzwaniem… a patrząc na te zdjęcia wydaje się takie proste 😊

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.