Pieczone marchewki z meksykańskim owocowym sosem

Chamoy to sos rodem z Meksyku. Przygotowuje się go z marynowanych owoców (morele, mango, śliwki), soku z limonki i papryczki chili. Jest jednocześnie słony, słodki, kwaskowy i pikantny. Jego wyjątkowy smak ma wpływ na wszystko z czym się zetknie. Możemy go wykorzystać nie tylko do warzyw, ale również do mięsa, ryb, a nawet owoców.

Smak Ottolenghi sałatka z pieczonych marchewek

Przepis na sałatkę z marchwi pochodzi z książki SMAK autorstwa Yotama Ottolenghi i Ixty Belfrage. Skład sosu Chamoy z książkowego to morele suszone zamiast marynowanych, sumak, czosnek, syrop klonowy, sok z limony, oliwa i chili aleppo. Możemy przygotować sos według przepisu lub poeksperymentować z innymi papryczkami chili, świeżymi lub suszonymi.

Przyzwyczajona do przepisów i smaków Ottolenghiego i tym razem się nie zawiodłam. Yotam po prostu wie, jak łączyć smaki, aby wywołały eksplozję smaku na języku. Oczywiście przy okazji zaopatrzyłam się u lokalnego dostawcy w worek ekologicznej marchwi.

W przepisie jest kilka składników - syrop klonowy, sumak, czy chili w płatkach - które możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata.

Składniki

MARCHEW

1 kg marchwi, obranej i pokrojonej ukośnie w słupki grubości 1 cm

3 łyżki oliwy plus 1,5 łyżki do podania

1,5 łyżki syropu klonowego

10 g liści mięty

5 g koperku, grubo posiekanego

70 g suszonych moreli, pokrojonych w cienkie plasterki

30 g uprażonych i solonych migdałów grubo posiekanych

sól

pieprz

SOS CHAMOY

40 g suszonych moreli

 1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżeczki sumaku

45 ml soku z limonki plus 2 łyżeczki do podania

1,5 łyżeczki chili aleppo w płatkach  (lub 3/4 zwykłego chili w płatkach)

1 mały ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C z termoobiegiem.

W misce mieszamy marchew, oliwę, syrop klonowy, 2 - 3 szczypty soli i sporo pieprzu. Rozkładamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 18 minut, w połowie czasu mieszamy marchew. Upieczone warzywa powinny się zrumienić, nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne.  

Wszystkie składniki na sos chamoy i sporą szczyptę soli miksujemy na gładką pastę.

Upieczoną marchew przekładamy do miski, dodajemy sos chamoy i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, by składniki się połączyły.

Marchew mieszamy z ziołami i morelami, skrapiamy resztą oliwy i sokiem z limony. Posypujemy migdałami i podajemy.

Marchewkę możemy serwować, jako niezależne wegetariańskie danie, ale również jako dodatek do mięs, ryb, grillowanego sera halloumi lub sadzonego jaja.

Zobacz również

Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem

salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem

SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna

smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

salatka-z-pomaranczy-oliwek-i-cebuli

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.