Dyniowe bułki na zakwasie – nocne bułeczki z dyniowym puree. Miękkie i złociste, idealne na śniadanie, doskonałe zarówno na słodko, jak i na wytrawnie
Jak przygotować mięciutkie bułki dyniowe na zakwasie?
Na grudniowe, ostatnie spotkanie tego roku w Piekarni Amber, Ania wybrała przepyszne bułki na zakwasie z dyniowym puree. Wyróżniają się one miękkością i złotym kolorem, dzięki dodatkowi dyni. To sprawia, że są wyjątkowo delikatne, a ich uniwersalny smak doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Te bułki to wspaniała propozycja na śniadanie, ale świetnie sprawdzą się o każdej porze dnia.
Dlaczego warto fermentować ciasto przez noc?
Bułki określam jako nocne, ponieważ ciasto najlepiej smakuje po nocnej fermentacji w lodówce. Dzięki tej metodzie bułki mają głębszy smak i są bardziej puszyste. Fermentacja przez noc nadaje im też lekką kwasowość, która świetnie współgra ze słodyczą dyni.
Dlaczego warto dodać puree z dyni do ciasta na zakwasie?
Dodatek dyni nie tylko urozmaica smak i nadaje piękny kolor, ale także wzbogaca bułki o wartości odżywcze. Dzięki temu są one bardziej sycące i stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych bułek.
SKŁADNIKI
- 600 g mąki chlebowej typ 750
- 120 g puree z pieczonej dyni
- 120 g masła
- 90 ml mleka
- 40 g miodu
- 180 ml wody
- 10 g soli morskiej
- 50 g aktywnego dojrzałego zakwasu
- 1 jajko i 1 łyżka pełnego mleka, do posmarowania bułek
- 1 łyżka białego sezamu, do posypania
WYKONANIE
8.00 - ZACZYN
- 50 g mąki
- 50 g wody
- 50 g zakwasu
- Wymieszaj w misce, przykryj.
- Pozostaw w temperaturze około 24°C przez 3,5 - 4 godziny.
11.30 - CIASTO
- 550 g mąki
- 120 g puree z dyni
- 120 g masła
- 90 ml mleka
- 40 g miodu
- 130 ml wody
- 10 g soli
- cały zaczyn
- Masło pokrój na kawałki i pozostaw na talerzu, aby się ogrzało.
- Do miski miksera wlej wodę, mleko, dodaj mąkę, zaczyn, miód, puree z dyni i sól.
- Mieszaj na wolnych obrotach 2 minuty, aż składniki się połączą.
- Przełącz mikser na obroty średnie i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek misy i zbijać się wokół haka.
- Wyłącz mikser i pozostaw ciasto w misce na 10 minut.
- Następnie włącz mikser na wolne obroty, dodawaj masło kawałek po kawałku i wyrabiaj, aż całkowicie się wchłonie.
- Przykryj miskę i odstawiamy do fermentacji.
12.00 - 16.30 FERMENTACJA CIASTA
- W czasie fermentacji rozciągaj i składaj ciasto dwa razy w 30 minutowych odstępach.
- Pierwsze składanie po 30 minutach od rozpoczęcia fermentacji.
- Przy rozciąganiu zamocz ręce, chwyć jedną stronę ciasta, rozciągaj w górę i kładź na ciasto, na drugą stronę. Obróć miskę o 180° i wykonuj kolejne rozciąganie i składanie.
- Przykryj i odstaw i po 30 minutach powtórz rozciąganie i składanie.
- Po drugim rozciąganiu i składaniu odstaw ciasto pod przykryciem na pozostały czas fermentacji.
16.30 DZIELENIE I FORMOWANIE CIASTA
- Pod koniec fermentacji ciasto powinno wyrosnąć w pojemniku, ale nie za bardzo.
- Posmaruj masłem formę do pieczenia (nawet jeśli jest nieprzywierająca), aby po upieczeniu bułki dobrze wyszły z formy.
- Możesz użyć formy kwadratowej (u mnie jest to forma 20 x 20 cm) lub okrągłej.
- Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i podziel na 16 kawałków.
- Z porcji ciasta formuj kulki, które ułóż w natłuszczonej formie.
- Foremkę z ciastem przykryj folią spożywczą, najlepiej całość włóż do foliowej torby i wstaw do lodówki, do następnego dnia.
- Bułki możesz piec tego samego dnia bez zimnej fermentacji. Wówczas pozwól im dobrze wyrosnąć w cieple i piecz według wskazówek poniżej.
8.00 – 12.00 - następnego dnia - WYRASTANIE BUŁEK
- Następnego dnia wyjmij formę z bułkami na około 3 - 4 do 5 godzin przed upieczeniem.
- Pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
- Powinny wyrosnąć aż do krawędzi foremki.
12.00 PIECZENIE
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- wymieszaj w kubeczku jajko i 1 łyżkę mleka.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki jajkiem z mlekiem i posyp białym sezamem.
- Piecz w 220°C przez 10 minut.
- Po tym czasie obróć formę o 180° w piekarniku i zmniejsz temperaturę do 175°C.
- Piecz przez dodatkowe 20 - 25 minut, aż bułki będą złote.
- Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw na 10 minut.
- Wyjmij bułki z foremki i studź na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli chcesz urozmaicić smak bułek, możesz dodać do ciasta różne przyprawy lub dodatki. Świetnie sprawdzą się cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, czy odrobina pieprzu, jeśli preferujesz nieco pikantniejsze nuty. Warto również spróbować różnych wariantów puree, na przykład z dodatkiem batatów lub marchewki, aby nadać bułkom inny odcień i smak.
- Dlaczego fermentacja przez noc w lodówce jest ważna? Nocna fermentacja nadaje bułkom na zakwasie głębszy smak i bardziej puszystą strukturę. Powolne chłodne dojrzewanie ciasta pozwala zakwasowi rozwijać się równomiernie, dzięki czemu bułki są lekkie, a jednocześnie zachowują charakterystyczną lekko kwaśną nutę.
- Jak podawać dyniowe bułeczki? Te bułki są idealne na śniadanie i świetnie komponują się z różnorodnymi dodatkami. Możesz serwować je z dżemem lub miodem, jeśli lubisz słodsze smaki, albo z serami i wędlinami, aby uzyskać wytrawny efekt. Mogą także stanowić ciekawe tło dla dipów i past warzywnych podczas kolacji lub przekąski.
- Przepis The perfect Loaf - szczegółowe wskazówki i filmik do przepisu znajdziecie na blogu Maurizia – The perfect Loaf.
- Całkowita waga ciasta wynosi 1200 g z których przygotujemy szesnaście 70 g bułek
- Bułki dyniowe na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Anna 2021-12-13 20:50:03
Przepiękne. Naprawdę jesteś mistrzynią.
Dziękuję za grudniowe wypiekanie. Do upieczenia w 2022 !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-13 23:58:59
Aniu, dziękuję pięknie 🙂 Niech nam się w nowym roku pysznie upiecze!
Odpowiedz
Adam 2021-12-13 21:05:41
Jak z francuskiej piekarni równiutkie, puszyste i smakowicie wypieczone. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnych wypieków w 2022 roku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-13 23:57:24
Dziękuję za wspólny czas, do zobaczenia w nowym roku!
Odpowiedz
KUCHENKA 2021-12-14 02:02:08
Jejku, jak one pięknie wyglądają. A smakują pewnie jeszcze lepiej. Mam jeszcze jedną dużą dynię, z którą muszę się rozprawić, więc może bym spróbowała zrobić te bułeczki. Boję się tylko, że mi nie wyjdą, bo taką znowu mistrzynią pieczenia to ja nie jestem.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:04:04
To był mój pierwszy raz 😉 Dobra mąka, mocny zakwas i trochę cierpliwości - efekt gwarantowany 🙂
Odpowiedz
Biała 2021-12-14 12:20:29
Wyglądają apetycznie biorę przepis
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:02:46
Częstuj się 🙂
Odpowiedz
Klaudia 2021-12-14 13:39:40
Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:02:24
mało pracy, dużo wskazówek i trochę cierpliwości 😉 ...ale warto!
Odpowiedz
Bernadeta 2021-12-14 13:57:21
Wyglądają cudnie, przesmacznie. No i trochę pracy z nimi jest ale efekt powala.,
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:01:06
Dziękuję 🙂 Więcej czasu niż pracy, ale warto!
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-12-14 18:05:41
Piękne! Dzięki za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Do siego roku!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-15 00:00:02
Dziękuję 🙂 Do siego roku!
Odpowiedz
Kamila 2021-12-14 19:05:20
Twoje bułeczki cudne, tak ładnie zrumienione, zachwycają mnie.
Dziękuję za kolejny wspólny rok wypiekania!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-14 23:58:34
Dziękuję również 🙂 Do zobaczenia przy piekarniku w nowym roku!
Odpowiedz
Marzena 2021-12-16 00:51:43
Tym razem nie udało mi się dołączyć i bardzo tego żałuję, bo wyglądają cudnie . Muszę je upiec najszybciej jak się da.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.