Ciasto na naleśniki bez mleka - naleśniki na piwie doprawione gałką muszkatołową, faszerowane kapustą z grzybami
Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to świetny z czerwonym barszczem. Najlepiej smakują odsmażane w panierce z jaja i bułki tartej lub w wersji mniej kalorycznej, czyli bez panierki.

Jakie naleśniki do krokietów? W moim domu od lat jest podział na naleśniki tradycyjne i wytrawne. Tradycyjnie to te z mlekiem i wodą, natomiast w wytrawnych mleko zastępuję piwem jasnym, lekkim lub bezalkoholowym i dodaję gałkę muszkatołową.
W takie naleśniki na piwie, kiedy zabraknie farszu możemy położyć plaster żółtego sera, parówkę, zwinąć w rulon i obsmażyć.
Składniki
NALEŚNIKI
250 g mąki typ 500
250 ml piwa jasne lekkie lub bezalkoholowe (lub tradycyjnie mleka)
250 ml wody
2 jaja
30 g masła, roztopionego i
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
olej do smażenia
FARSZ
500 g kapusty kiszonej
100 g suszonych grzybów ( borowiki, podgrzybki)
150 g cebuli
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
FARSZ
Grzyby zalewamy gorąca wodą i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Następnie zagotowujemy grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły i odstawiamy do wystudzenia. Przecedzamy przez sitko, wody nie wylewamy.
Kapustę zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy około 30 - 45 min lub do miękkości, studzimy. Ugotowaną i przestudzoną kapustę odciskamy z płynu i siekamy.
Odsączone grzyby drobno kroimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju, na dużej patelni. W tracie dodajemy posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę, mieszamy i smażymy 10 - 15 minut na średnim ogniu. Możemy dla smaku podlać wodą z grzybów w trakcie smażenia, ale ostrożnie, żeby farsz nie był za gorzki. Farsz doprawiamy do smaku i jak już odparuje z płynów studzimy.
NALEŚNIKI NA KROKIETY
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy, mieszamy trzepaczką lub miksujemy na gładką masę. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron, na zloty kolor. Do smażenia kolejnych naleśników polecam przecierać patelnie wcześniej nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.
KROKIETY
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, 1-2 łyżek, zależy od wielkości placków. Boki naleśników składamy do środka i zwijamy krokiety. Krokiety możemy odsmażać na klarowanym maśle z panierką z jaja i bułki tartej lub bez. Krokiety z kapustą i grzybami to idealny dodatek do czerwonego barszczu.
Zobacz również
Paluchy drożdżowe z grzybami

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

Szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry

Marzena 2022-01-05 11:56:52
Muszę spróbować tego ciasta na piwie 🙂 Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.