Bułki z drożdżowego ciasta z tartym jabłkiem, cynamonem, kardamonem i rodzynkami - Królewskie Ciasto

W niemieckojęzycznej Szwajcarii  popularne jest drożdżowe ciasto Trzech Króli ( Dreikönigskuchen ). To ciasto to właściwie słodki chleb, uformowany z bułek w kształt korony.

Drożdżowe Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

Tradycyjnie w jednej z bułek przed pieczeniu chowa się cały migdał. Osoba, która trafi na bułkę z migdałem w środku jest „królem” dnia. Król dostaje papierową koronę i przez cały dzień ma specjalne przywileje.

Przepis na wersję ciasta Trzech Króli z tartym jabłkiem i cynamonem zaczerpnęłam z bloga Kathariny Arrigoni, BesondersGut

Harmonogram:

Dzień wcześniej przygotowujemy kleik z mąki i mleka. Następnego dnia robimy ciasto właściwe, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po uformowaniu kulek ciasto pozostawiamy do wyrastania na  godzinę, a następnie pieczemy 30 minut.

Składniki

KLEIK Z MĄKI

125 ml mleka

25 g mąki pszennej typ 500

CIASTO WŁAŚCIWE

kleik z mąki

100 g startego jabłka (duże jabłko bez skóry)

2 łyżki soku z cytryny

60 - 80 ml mleka

10 g świeżych drożdży

40 g cukru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta mielonego kardamonu

475 g mąki pszennej typ 500

8 g soli

60 g masła

100 g rodzynek

migdał  - 1 sztuka

DODATKOWO

1 jajko

1 łyżka mleka

2 łyżki syropu klonowego

cukier gruboziarnisty lub płatki migdałów

Wykonanie

KLEIK Z MĄKI

Dzień wcześniej mleko i mąkę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając, najlepiej małą trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Studzimy, przykrywamy i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.

CIASTO WŁAŚCIWE

Obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z sokiem z cytryny. Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wkładamy do misy robota i wyrabiamy na niskich obrotach przez 6 – 8 minut (początkowo dajemy tylko 60 ml mleka). Ciasto będzie jeszcze dość suche, ale tak ma być. Wyrabiamy jeszcze 5 - 8 minut na wyższym poziomie i w tym czasie kawałek po kawałku dodajemy zimne masło. W razie potrzeby pod koniec dodajemy pozostałe 10 –20 ml mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie. Na koniec dodajemy rodzynki i ręcznie wgniatamy je do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 21 – 23 °C na około  45 minut.

Jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię i oddzielamy 8 kawałków ciasta, każdy o wadze 80 g. Z reszty ciasta formujemy dużą kulkę i kładziemy na papierze do pieczenia. Z odważonych ośmiu kawałków ciasta formujemy kulki i układamy je równomiernie – nie za blisko – wokół dużej kuli.  Pamiętaj, żeby do jednej z kulek wcisnąć całego migdała. Smarujemy pierwszy raz mieszaniną jajeczną i przykrywamy dużą miską. Odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Tuż przed pieczeniem ponownie smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez około 30 minut.

Smarujemy syropem klonowym, gdy jest jeszcze gorący i szybko posypujemy grubymi kryształami cukru lub płatkami migdałowymi.

Ciekawe kto zostanie "Królem"?

Zobacz również

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

odwrocone-cynamonowe-buleczki-z-orzechami-w-karmelu

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

burli-szwajcarskie-bulki-z-drozdzowa-woda-z-winogron

Chleb owsiany śniadaniowy z nasionami

chleb-owsiany-sniadaniowy-z-nasionami

Komentarze

Marzena 2022-01-05 11:55:49

Pięknie wyglądają te bułeczki. Już zaplanowałam, dziś je nastawię🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.