Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana

Pieczony bakłażan, tahini, sok z cytryny, czosnek – baba ghanoush

Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze.

pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush

Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.  

Bakłażan inaczej psianka podłużna znany jest również pod innymi nazwami jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman.  Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie.

Składniki

2 bakłażany

2 łyżki oliwy plus do podania

1 ząbek czosnku

2 – 3 łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa)

sok z 1 cytryny

sól

pieprz

chili

mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry

2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki

pestki z granatu

Wykonanie

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.  Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200/220°C. Kiedy posolone bakłażany puszczą sok, wycieramy je papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą, wcieramy ją w miąższ i układamy na blasze wyłożonej papierem naciętą stroną do dołu. Pieczemy około 30 – 40 minut, studzimy. Obieramy ze skórki lub z pomocą łyżki wyskrobujemy delikatnie miąższ. Skórę wyrzucamy, a miąższ bakłażana przekładamy do odsączenia na sitko.

pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush

Do blendera wrzucamy odsączony miąższ, dodajemy czosnek, pastę sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą.

pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush

Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą.

3 thoughts on “Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.