Pieczony bakłażan, tahini, sok z cytryny, czosnek – baba ghanoush
Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze.

Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.
Bakłażan inaczej psianka podłużna znany jest również pod innymi nazwami jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie.
Składniki
2 bakłażany
2 łyżki oliwy plus do podania
1 ząbek czosnku
2 – 3 łyżki tahiny (tahini – pasta sezamowa)
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
chili
mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry
2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki
pestki z granatu
Wykonanie
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Nacinamy ich miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki. Każdą naciętą połówkę solimy lekko i pozostawiamy na około 10 minut.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200/220°C. Kiedy posolone bakłażany puszczą sok, wycieramy je papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy oliwą, wcieramy ją w miąższ i układamy na blasze wyłożonej papierem naciętą stroną do dołu. Pieczemy około 30 – 40 minut, studzimy. Obieramy ze skórki lub z pomocą łyżki wyskrobujemy delikatnie miąższ. Skórę wyrzucamy, a miąższ bakłażana przekładamy do odsączenia na sitko.

Do blendera wrzucamy odsączony miąższ, dodajemy czosnek, pastę sezamową tahinę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą.

Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami – pietruszką i miętą.
Ominęłabym tylko tahini, a resztę biorę . Ale pięknie wygląda, mniam😊
Uwielbiam takie pasty. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować na chlebach, które wypiekasz 🙂
O, tak! Z domowym chlebem na zakwasie smakuje wybornie 🙂