Fastenwähe - maślane karnawałowe bułeczki. Szwajcarskie drożdżowe domowe pieczywo z dziurami.
W lutowej piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy Fastenwähe - klasyczne maślane karnawałowe bułki.
Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża. Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt.
Przed pieczeniem bułki smarujemy jajem i posypujemy solą i kminkiem. Po upieczeniu możemy je przekroić i wypełnić dodatkami, podobnie jak bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zup lub serów.
Fastenwähe - przepis Streusel
id="fastenwahe-maslane-karnawalowe-bulki">Fastenwähe - maślane karnawałowe bułkiSKŁADNIKI na 12 sztuk
- CIASTO
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 10 g soli
- 10 g ekstraktu słodowego lub miodu
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka pełnego (3,2 % tłuszczu )
- 170 g masła, zimnego w kawałkach
- DODATKOWO
- jajko
- łyżka mleka
- 5 g soli morskiej gruboziarnistej lub Maldon w płatkach
- 5 g nasion kminku
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy świeże drożdże, sól i miód (ewentualnie ekstrakt słodowy), mieszamy i wsypujemy mąkę.
- Wyrabiamy, najlepiej z pomocą robota kuchennego przez 5 minut, aż składniki się połączą.
- Nie przerywając wyrabiania dodajemy zimne masło*, kawałek po kawałku i dalej wyrabiaj przez 5 minut ( na niskich obrotach).
- Zwiększamy prędkość o jeden stopień i wyrabiamy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie.
- Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce na około godzinę w temperaturze pokojowej.
- Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki.
- Każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach.
- Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 230°C.
- Bułki lekko spłaszczamy dłonią i nacinamy głęboko, do końca (tak jak na zdjęciu).
- Rozciągamy lekko dłońmi tak, aby rozdzielić nacięcia.
- Mieszamy jajko i mleko, smarujemy ciasto i pozostawiamy bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
- Bułki smarujemy po raz drugi i posypujemy solą i kminkiem.
- Umieszczamy jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i pieczemy przez około 7 minut.
- Zamieniamy górną blachę z dolną i pieczemy bułki przez kolejne 7 - 10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
- Upieczone bułki studzimy na ruszcie.
* Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodaj masło od razu, razem z wszystkimi składnikami.
Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2022-02-21 20:16:39
Jakie piękne. Na pewno w Bazylei by Ci ich pozazdrościli. Dziękuję za wspólna lutową wyprawę do Szwajcarii.
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-02-21 20:19:58
Och jakie one piękne, zgrabniutkie! Bardzo ciekawy i smakowity wypiek. Pozdrawiam serdecznie :)
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2022-02-21 20:36:07
Przepiękne!
Jak z piekarni. :)
Odpowiedz
margot 2022-02-21 20:42:48
Wow, jakie piękne, normalnie hipnotyzujące
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-21 21:47:04
Ojej... dziękuję 🙂
Odpowiedz
Beata 2022-02-21 20:43:37
Śliczne, kształtne romby!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-21 21:46:37
Dziękuję ślicznie 🙂
Odpowiedz
Adam 2022-02-21 22:03:07
Mistrzostwo !!! jak z profesjonalnej piekarni. Piękne i smakowite. Gratuluję i do kolejnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-21 22:54:23
Jak mi miło 🙂 🙂 🙂 Do kolejnego pieczenia!
Odpowiedz
Dorota 2022-02-22 16:01:46
Przepięknie Ci się upiekły 🙂 znowu zjadłabym jedną 🙂 Do następnego 🙂
Odpowiedz
Kamila 2022-02-22 19:38:11
Marzenko, jakie Twoje równiutkie i idealne, napatrzeć się nie mogę!
Bużka!
Odpowiedz
Kamila 2022-02-22 19:39:50
Anno, przepraszam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-23 18:39:19
Nic nie szkodzi, raz na jakiś czas mogę być ... Marzenką 😉
Odpowiedz
Marzena 2022-02-23 14:20:35
Twoje wyglądają jak oryginalne, cudne🙂 I świetna relacja!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-02-23 17:16:59
Dziękuję 🙂 Fajnie tak razem wypiekać 🙂 Pozdrawiam i miłego dnia życzę
Odpowiedz
makaron_domowy 2022-03-25 19:48:38
Wyglądają bosko! I zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie, jak smakują. Na pewno nie będą wyglądały tak wspaniale, ale liczę na to, że będą pyszne.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-03-31 15:50:53
Będą pyszne i jestem pewna, że będą wyglądały wspaniale 🙂
Odpowiedz
agrodane 2022-07-18 20:00:04
Dziękuję za bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-07-20 10:18:06
Pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.