Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

Fastenwähe - maślane karnawałowe bułeczki. Szwajcarskie drożdżowe domowe pieczywo z dziurami.

W lutowej piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy  Fastenwähe - klasyczne maślane karnawałowe bułki.

Fastenwähe szwajcarskie bułeczki śniadaniowe

Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża. Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt.

Przed pieczeniem bułki smarujemy jajem i posypujemy solą i kminkiem. Po upieczeniu możemy je przekroić i wypełnić dodatkami, podobnie jak bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zup lub serów.

Fastenwähe - przepis Streusel

id="fastenwahe-maslane-karnawalowe-bulki">Fastenwähe - maślane karnawałowe bułki

SKŁADNIKI na 12 sztuk

  • CIASTO
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g soli
  • 10 g ekstraktu słodowego lub miodu
  • 15 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka pełnego (3,2 % tłuszczu )
  • 170 g masła, zimnego w kawałkach
  • DODATKOWO
  • jajko
  • łyżka mleka
  • 5 g soli morskiej gruboziarnistej lub Maldon w płatkach
  • 5 g nasion kminku
Fastenwähe-bulki-domowe-pieczywo
>WYKONANIE
  1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy świeże drożdże, sól i miód (ewentualnie ekstrakt słodowy), mieszamy i wsypujemy mąkę.
  2. Wyrabiamy, najlepiej z pomocą robota kuchennego przez 5 minut, aż składniki się połączą.
  3. Nie przerywając wyrabiania dodajemy zimne masło*, kawałek po kawałku i dalej wyrabiaj przez 5 minut ( na niskich obrotach).
  4. Zwiększamy prędkość o jeden stopień i wyrabiamy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie.
  5. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce na około godzinę w temperaturze pokojowej.
  6. Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki.
  7. Każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach. 
  8. Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką. 
  9. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  10. Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C.
  12. Bułki lekko spłaszczamy dłonią i nacinamy głęboko, do końca (tak jak na zdjęciu).
  13. Rozciągamy lekko dłońmi tak, aby rozdzielić nacięcia.  
  14. Mieszamy jajko i mleko, smarujemy  ciasto i pozostawiamy bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
  15. Bułki  smarujemy po raz drugi  i posypujemy solą i kminkiem.
  16. Umieszczamy jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i pieczemy przez około 7 minut.
  17. Zamieniamy górną blachę z dolną i pieczemy bułki przez kolejne 7 - 10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.
  18. Upieczone bułki studzimy na ruszcie.
Fastenwähe-bułki-nacinane-drożdżowe
Fastenwähe-bułki-śniadaniowe-domowe


* Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodaj masło od razu, razem z wszystkimi składnikami.

Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Komentarze

Anna 2022-02-21 20:16:39

Jakie piękne. Na pewno w Bazylei by Ci ich pozazdrościli. Dziękuję za wspólna lutową wyprawę do Szwajcarii.

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-02-21 20:19:58

Och jakie one piękne, zgrabniutkie! Bardzo ciekawy i smakowity wypiek. Pozdrawiam serdecznie :)

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2022-02-21 20:36:07

Przepiękne!
Jak z piekarni. :)

Odpowiedz

margot 2022-02-21 20:42:48

Wow, jakie piękne, normalnie hipnotyzujące

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:47:04

Ojej... dziękuję 🙂

Odpowiedz

Beata 2022-02-21 20:43:37

Śliczne, kształtne romby!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:46:37

Dziękuję ślicznie 🙂

Odpowiedz

Adam 2022-02-21 22:03:07

Mistrzostwo !!! jak z profesjonalnej piekarni. Piękne i smakowite. Gratuluję i do kolejnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-21 22:54:23

Jak mi miło 🙂 🙂 🙂 Do kolejnego pieczenia!

Odpowiedz

Dorota 2022-02-22 16:01:46

Przepięknie Ci się upiekły 🙂 znowu zjadłabym jedną 🙂 Do następnego 🙂

Odpowiedz

Kamila 2022-02-22 19:38:11

Marzenko, jakie Twoje równiutkie i idealne, napatrzeć się nie mogę!
Bużka!

Odpowiedz

Kamila 2022-02-22 19:39:50

Anno, przepraszam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-23 18:39:19

Nic nie szkodzi, raz na jakiś czas mogę być ... Marzenką 😉

Odpowiedz

Marzena 2022-02-23 14:20:35

Twoje wyglądają jak oryginalne, cudne🙂 I świetna relacja!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:16:59

Dziękuję 🙂 Fajnie tak razem wypiekać 🙂 Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Odpowiedz

makaron_domowy 2022-03-25 19:48:38

Wyglądają bosko! I zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie, jak smakują. Na pewno nie będą wyglądały tak wspaniale, ale liczę na to, że będą pyszne.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-31 15:50:53

Będą pyszne i jestem pewna, że będą wyglądały wspaniale 🙂

Odpowiedz

agrodane 2022-07-18 20:00:04

Dziękuję za bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-07-20 10:18:06

Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.