Kiszone brukselki z burakiem lub bez  – domowe kiszonki

Domowe przetwory – kiszonka z brukselki i buraczków

Kiszone brukselki – smaczne, zdrowe i chrupiące. W nadziei na uzyskanie pięknej czerwonej kiszonki, podobnie jak przy kalafiorze, postanowiłam dodać buraka.  Już po tygodniu solanka była soczyście buraczkowa, brukselka, niestety nie.  

domowe kiszonki brukselka buraczki

Koloru nie potrafię określić, ale im dłużej mu się przyglądam tym bardziej mi się podoba 😉  Może dodałam za mało buraczków? Sprawdzę to kolejnym razem. Ważne, że brukselka wyszła bardzo smaczna!

kiszone brukselki domowa kiszonka zdrowa fermentacja

Jeżeli jednak wolicie kiszonkę w bardziej zielonym kolorze buraczka możecie pominąć

WYKONANIE

SKŁADNIKI

1 kg brukselki

3 ząbki czosnku

2 cm imbiru

2 cm chrzanu

1 duży burak czerwony

1 łyżeczka ziaren kozieradki

1 łyżeczka płatków ostrej papryki, u mnie najczęściej Gochugaru

solanka

WYKONANIE

SOLANKA

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej  na 1 l przegotowanej wody.

KISZONA BRUKSELKA

Czosnek, chrzan i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Buraka obieramy i kroimy na plasterki, następnie w cienkie słupki. Brukselkę myjemy i w razie potrzeby obieramy z wierzchnich liści.

Do dużego wyparzonego słoja (około 2 l) wkładamy w kolejności: kozieradkę, płatki papryki, czosnek, imbir, chrzan, słupki buraczków.  Następnie wkładamy brukselki w całości, ciasno upychając, większe możemy przekroić na pół. Na koniec zalewamy ciepłą solanką tak, aby przykryła brukselki całkowicie.

Warzywa możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typu Weck, kamieniem lub specjalnym dociskiem do kiszonek. Zamykamy słój i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 7 – 10 dni. Przez pierwsze kilka dni można raz dziennie otworzyć słoik i wypuścić powietrze.

Brukselki, jeśli mamy ciepło w pomieszczeniu po około tygodniu mogą być już ukiszone, warto próbować. Jak kiszonka jest już gotowa przenieśmy słoik do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Jeżeli jednak stwierdzimy, że jest za słabo ukiszona pozostawmy ją w temperaturze pokojowej na dłużej.

Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru oraz kozieradkę możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.