Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

Krewetki i szparagi z patelni – pyszne i szybkie danie w orientalnym stylu

Krótko smażone krewetki z zielonymi szparagami to smaczne, wiosenne danie o słodko pikantnym orientalnym smaku.

stir fry danie z patelni krewetki i szparagi w orientalnym sosie

To wyjątkowo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny, 10 -15 minut i danie gotowe!

Usmażone krewetki ze szparagami możemy podać z ryżem, makaronem ryżowym lub z pieczywem.

SKŁADNIKI

  • 300 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 mała papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz

SOS

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki wina ryżowego lub białego wina
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 50 ml wody

WYKONANIE

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos i odstawiamy.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy szparagi po skosie na kawałki o długości około 3 cm.

Obieramy czosnek i szalotkę, chili oczyszczamy z pestek. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, szalotkę i chili w krążki. Szczypior kroimy po skosie na 2 cm kawałki. Z kolendry obrywamy listki, łodyżki drobno siekamy.

Krewetki w orentalnym stylu z patelni

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i nas średnim ogniu partiami smażymy krewetki, minutę z każdej strony.  Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Dodajemy pozostały olej i 2 – 3 minuty smażymy szparagi, mieszając. Dodajemy posiekane czosnek, szalotkę i chili, smażymy dalej około 2 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowana mieszankę na sos. Całość smażymy 2 – 3 minuty, mieszając. Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.

Krewetki ze szparagami podajemy gorące posypane listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.

patelnia CHOC B BOIS DE BUYER

Współpraca z TGhome – Patelnia CHOC B BOIS de Buyer

2 thoughts on “Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

  1. Dzień dobry, przepis bardzo mi się podoba, śliczne zdjęcia, brakuje mi tyko informacji:
    – liczba porcji
    – kcal

    Pozdrawiam serdecznie
    Ewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.