Kurczak z warzywami z piekarnika, szybki obiad lub kolacja

Kurczak z batatami i zielonymi szparagami to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad.

Danie zaczynamy przygotowywać na palniku, a kończymy w piekarniku. Dlatego potrzebujemy takiej patelni lub żeliwnego garnka, który można używać w  piekarniku.

kurczak z patelni bataty szparagi

Poza sezonem szparagowym możemy do kurczaka i batatów dodać fasolkę szparagową, młode strączki groszku lub pieczarki i cebulę.  

Udka kurczaka możemy smażyć i piec razem z kością lub bez, ja zwykle ją wycinam. Jeżeli udka są świeże to mrożę kości na później. Jeżeli rozmrażane to przygotowuję od razu bulion i planuję na jego bazie jakieś danie na drugi dzień.

SKŁADNIKI

  • 5 - 6 udek z kurczaka, bez kości, ale ze skórą
  • 1 duży batat
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • olej

WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  2. Kurczaka dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
  3. Bataty szorujemy i kroimy w grubsze plastry lub kawałki. Skrapiamy olejem, lekko solimy i pieprzymy.
  4. Na patelni lub w żeliwnym rondlu, takim który nadaje się do piekarnika rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oleju. Kładziemy kurczaka, skórą do dołu na patelni i smażymy wolno około 5 minut.
  5. Kiedy skórka lekko się zrumieni i wytopi się trochę tłuszczu dodajemy batata. Plastry układamy na patelni między kawałkami kurczaka.
  6. Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
  7. Następnie dodajemy szparagi, obracamy kurczaka skórą do góry i pieczemy całość około 15 minut, aż bataty i szparagi będą miękkie.

Zobacz również

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

Marzena 2022-06-19 11:47:30

Mam szparagi i chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-23 11:18:21

Z fasolka szparagową lub z bobem też będzie pysznie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.