Kaczka pastwiskowa i pomysł na pyszny i szybki pieczony obiad lub kolację. Przepis na pieczone udka z kaczki pastwiskowej z młodymi ziemniakami i rozmarynem
Jak upiec udka z kaczki z ziemniakami?
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i szybki codzienny lub uroczysty obiad, ten przepis będzie idealnym wyborem. Pieczona kaczka doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i rozmarynem, tworząc aromatyczne i pełne smaku danie. Przygotowanie udek z kaczki jest proste, a efektem końcowym będzie soczyste mięso z kaczki i złociste, chrupiące ziemniaki.
Dlaczego warto wybrać drób pastwiskowy do tego przepisu?
Zastosowanie wysokiej jakości mięsa z hodowli pastwiskowej zapewnia nie tylko wyjątkowy smak, ale również korzyści zdrowotne. Drób pastwiskowy jest hodowany w naturalnych warunkach, co wpływa na lepszą jakość i walory odżywcze mięsa. Dowiedz się, jak w łatwy sposób przygotować to wyśmienite danie i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Oto przepis i sposób przygotowania:
SKŁADNIKI
- 2 udka z kaczki pastwiskowej, dostępnej tutaj
- 500 g młodych ziemniaków lub innych małych ze skórką
- sól morska
- pieprz
- rozmaryn
- czerwona suszona papryka mielona
- 1 łyżeczka oleju
WYKONANIE
- Udka umyć i obsuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane udka nacieramy solą i pieprzem.
- Najlepiej włożyć udka do naczynia, które możemy również używać w piekarniku.
- Zaczynamy od zimnej patelni układając porcje mięsa skórą do dołu.
- Smaży na wolnym ogniu, aż uda nam się zarumienić skórę kaczki i wytopić tłuszcz, wtedy udka powinny swobodnie odkleić się od dna patelni nie pozostawiając na niej przyklejonej skóry.
- Przekładamy udka na druga stronę.
- Umyte i osuszone ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, suszoną papryką mieloną, dodajemy olej, gałązkę świeżego rozmarynu lub szczyptę rozmarynu suszonego, mieszamy.
- Dodajemy ziemniaki do udek, podczas pieczenia smak mięsa z kaczki sprawi, że ziemniaki staną się jeszcze bardziej aromatyczne.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Patelnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, przykrywamy i pieczemy udka 30 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 30 minut. Ile piec udka z kaczki? Całkowity czas pieczenia udek zależy od ich wielkości, pieczemy, aż ziemniaki i mięso będą rumiane.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Udka podajemy z ziemniakami, doskonałym dodatkiem będzie konfitura żurawinowa.
- Dobrym pomysłem będzie również przed pieczeniem obłożenie kaczki jabłkami, a także posypać kaczkę majerankiem.
Jakie są korzyści zdrowotne spożywania ekologicznego drobiu pastwiskowego?
- To wyjątkowe danie, które możesz przygotować, wykorzystując pyszne mięso z hodowli pastwiskowej. Kaczka pastwiskowa to zdrowszy i bardziej naturalny wybór, który wpłynie na wyjątkowy smak tej potrawy.
- W ekologicznym gospodarstwie w Mikoszowie stawia się na chów ptactwa blisko natury. Wszystkie zwierzęta mają zapewnione odpowiednie warunki bytowania i specjalny plan odżywiania paszami bez dodatku antybiotyków, czy hormonów.
- Ptactwo na pastwisku żyje na wolnym wybiegu, dzięki czemu może swobodnie biegać, polować i rozprostowywać skrzydła. Na wybiegu poluje na dżdżownice i inne robaki, wzbogacając w ten sposób swoją dietę o naturalne źródło białka.
- Mięso z kaczki cenione jest przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka – 100 gram mięsa dostarcza 28 gram białka. Bogate jest w witaminy A, E oraz grupy B: B1, B2, B6, B3, i minerały, między innymi potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń. Dodatkowo mięso zawiera znaczne ilości żelaza, które zapobiega przed rozwojem anemii oraz podnosi odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami.
- Informacje o wartościach odżywczych pochodzą ze strony producenta, któremu dziękuję za udostępnienie produktu do degustacji. Współpraca reklamowa.
- Polecam również przepisy na pyszne dania z kurczaka pastwiskowego: Kurczak w panko z cukinią i Pikantne skrzydełka z kurczaka
Marzena 2024-05-24 09:45:53
Danie wygląda imponująco./ W niedzielę przygotuję sobie ucztę🙂 \nMa to dla mnie ogromne znaczenie, jak są kaczki czy kurczaki hodowane. Oby więcej było takich miejsc.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-05-24 12:28:31
Zgadza się, dobry produkt to dobry obiad! Mięso z kaczki pastwiskowej cenione jest właśnie przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.