Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

Kaczka pastwiskowa i pomysł na pyszny i szybki pieczony obiad lub kolację. Przepis na pieczone udka z kaczki pastwiskowej z młodymi ziemniakami i rozmarynem

Jak upiec udka z kaczki z ziemniakami?

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i szybki codzienny lub uroczysty obiad, ten przepis będzie idealnym wyborem. Pieczona kaczka doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i rozmarynem, tworząc aromatyczne i pełne smaku danie. Przygotowanie udek z kaczki jest proste, a efektem końcowym będzie soczyste mięso z kaczki i złociste, chrupiące ziemniaki.

Pieczone udka z kaczki

Dlaczego warto wybrać drób pastwiskowy do tego przepisu?

Zastosowanie wysokiej jakości mięsa z hodowli pastwiskowej zapewnia nie tylko wyjątkowy smak, ale również korzyści zdrowotne. Drób pastwiskowy jest hodowany w naturalnych warunkach, co wpływa na lepszą jakość i walory odżywcze mięsa. Dowiedz się, jak w łatwy sposób przygotować to wyśmienite danie i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Oto przepis i sposób przygotowania:

SKŁADNIKI

  • 2 udka z kaczki pastwiskowej, dostępnej tutaj
  • 500 g młodych ziemniaków lub innych małych ze skórką
  • sól morska
  • pieprz
  • rozmaryn
  • czerwona suszona papryka mielona
  • 1 łyżeczka oleju

WYKONANIE

  1. Udka umyć i obsuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami. Tak przygotowane udka nacieramy solą i pieprzem.
  2. Najlepiej włożyć udka do naczynia, które możemy również używać w piekarniku.
  3. Zaczynamy od zimnej patelni układając porcje mięsa skórą do dołu.
  4. Smaży na wolnym ogniu, aż uda nam się zarumienić skórę kaczki i wytopić tłuszcz, wtedy udka powinny swobodnie odkleić się od dna patelni nie pozostawiając na niej przyklejonej skóry.
  5. Przekładamy udka na druga stronę.
  6. Umyte i osuszone ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem, suszoną papryką mieloną, dodajemy olej, gałązkę świeżego rozmarynu lub szczyptę rozmarynu suszonego, mieszamy.
  7. Dodajemy ziemniaki do udek, podczas pieczenia smak mięsa z kaczki sprawi, że ziemniaki staną się jeszcze bardziej aromatyczne.
  8. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  9. Patelnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, przykrywamy i pieczemy udka 30 minut.
  10. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 30 minut. Ile piec udka z kaczki? Całkowity czas pieczenia udek zależy od ich wielkości, pieczemy, aż ziemniaki i mięso będą rumiane.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Udka podajemy z ziemniakami, doskonałym dodatkiem będzie konfitura żurawinowa.
  • Dobrym pomysłem będzie również przed pieczeniem obłożenie kaczki jabłkami, a także posypać kaczkę majerankiem.

Jakie są korzyści zdrowotne spożywania ekologicznego drobiu pastwiskowego?

  • To wyjątkowe danie, które możesz przygotować, wykorzystując pyszne mięso z hodowli pastwiskowej. Kaczka pastwiskowa to zdrowszy i bardziej naturalny wybór, który wpłynie na wyjątkowy smak tej potrawy.
  • W ekologicznym gospodarstwie w Mikoszowie stawia się na chów ptactwa blisko natury. Wszystkie zwierzęta mają zapewnione odpowiednie warunki bytowania i specjalny plan odżywiania paszami bez dodatku antybiotyków, czy hormonów.
  • Ptactwo na pastwisku żyje na wolnym wybiegu, dzięki czemu może swobodnie biegać, polować i rozprostowywać skrzydła. Na wybiegu poluje na dżdżownice i inne robaki, wzbogacając w ten sposób swoją dietę o naturalne źródło białka.
  • Mięso z kaczki cenione jest przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka – 100 gram mięsa dostarcza 28 gram białka. Bogate jest w witaminy A, E oraz grupy B: B1, B2, B6, B3, i minerały, między innymi potas, sód, magnez, fosfor, cynk i wapń. Dodatkowo mięso zawiera znaczne ilości żelaza, które zapobiega przed rozwojem anemii oraz podnosi odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami.
  • Informacje o wartościach odżywczych pochodzą ze strony producenta, któremu dziękuję za udostępnienie produktu do degustacji. Współpraca reklamowa.
  • Polecam również przepisy na pyszne dania z kurczaka pastwiskowego: Kurczak w panko z cukinią i Pikantne skrzydełka z kurczaka

Zobacz również

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone na marchewkach

skrzydelka-ze-sliwka-zawiniete-w-boczek-pieczone-na-marchewkach

Komentarze

Marzena 2024-05-24 09:45:53

Danie wygląda imponująco./ W niedzielę przygotuję sobie ucztę🙂 \nMa to dla mnie ogromne znaczenie, jak są kaczki czy kurczaki hodowane. Oby więcej było takich miejsc.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-05-24 12:28:31

Zgadza się, dobry produkt to dobry obiad! Mięso z kaczki pastwiskowej cenione jest właśnie przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.