Bataty, szparagi, kurczak - szybki obiad lub kolacja z piekarnika. Smażony i pieczony kurczak z warzywami
Kurczak z batatami i zielonymi szparagami to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad.
Danie zaczynamy przygotowywać na palniku, a kończymy w piekarniku. Dlatego warto wykorzystać taką patelnię lub żeliwny garnek, który można używać w piekarniku.
Poza sezonem szparagowym możemy do kurczaka i batatów dodać fasolkę szparagową, młode strączki groszku lub pieczarki i cebulę.
Udka kurczaka możemy smażyć i piec razem z kośćmi lub bez, ja zwykle je wycinam. Jeżeli udka są świeże to mrożę kości na później. Jeżeli rozmrażane to przygotowuję od razu bulion i planuję na jego bazie jakieś danie na drugi dzień.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Kurczaka dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Bataty szorujemy i kroimy w grubsze plastry lub kawałki. Skrapiamy olejem, lekko solimy i pieprzymy.
- Na patelni lub w żeliwnym rondlu, takim który nadaje się do piekarnika rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oleju. Kładziemy kurczaka, skórą do dołu na patelni i smażymy wolno około 5 minut.
- Kiedy skórka lekko się zrumieni i wytopi się trochę tłuszczu dodajemy batata. Plastry układamy na patelni między kawałkami kurczaka.
- Patelnię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
- Następnie dodajemy szparagi, obracamy kurczaka skórą do góry i pieczemy całość około 15 minut, aż bataty i szparagi będą miękkie.
Marzena 2022-06-19 11:47:30
Mam szparagi i chętnie wypróbuję 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-23 11:18:21
Z fasolka szparagową lub z bobem też będzie pysznie 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.