Ukryj menu

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Smażony i pieczony kurczak z warzywami. Bataty, szparagi, kurczak - szybki obiad lub kolacja z piekarnika.

Jak zrobić kurczaka z batatami i szparagami?

Kurczak z batatami i zielonymi szparagami to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Kurczak z warzywami pieczony w piekarniku to jedno z tych dań, które łączy prostotę z doskonałym smakiem. Mięso najpierw podsmażamy na patelni, żeby skórka była chrupiąca, a następnie pieczemy razem z batatami i szparagami. Dzięki temu wszystkie składniki zyskują głęboki aromat i lekko przypieczoną, apetyczną powierzchnię.

Jakie naczynie do pieczenia kurczaka z warzywami będzie najlepsze?

Danie zaczynamy przygotowywać na palniku, a kończymy w piekarniku. Dlatego warto wykorzystać taką patelnię lub żeliwny garnek, który można używać w  piekarniku. Bataty można pokroić w grube plastry lub kawałki, a szparagi dodać dopiero pod koniec pieczenia. Kurczak bez kości, ale ze skórą, pozostaje soczysty, a całość przygotowuje się w mniej niż godzinę.

Czy można zrobić ten przepis poza sezonem na szparagi?

Zdecydowanie tak. Poza sezonem szparagowym możemy do kurczaka i batatów dodać fasolkę szparagową, brokuły, młode strączki groszku lub pieczarki i cebulę.  Udka kurczaka możemy smażyć i piec razem z kośćmi lub bez, ja zwykle je wycinam. Jeżeli udka są świeże to mrożę kości na później. Jeżeli rozmrażane to przygotowuję od razu bulion i planuję na jego bazie jakieś danie na drugi dzień.

kurczak z patelni bataty szparagi

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  2. Kurczaka dobrze osusza papierowym ręcznikiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.
  3. Bataty wyszoruj i pokrój w grubsze plastry lub kawałki.
  4. Skrapiamy olejem, dopraw sola i pieprzem.
  5. Na patelni lub w żeliwnym rondlu, takim który nadaje się do piekarnika rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju.
  6. Ułóż kurczaka na patelni, skórą do dołu i smaż wolno około 5 minut.
  7. Kiedy skórka lekko się zrumieni i wytopi się trochę tłuszczu dodaj batata. Plastry układaj na patelni między kawałkami kurczaka.
  8. Patelnię wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
  9. Następnie dodaj szparagi, obróć kurczaka skórą do góry i piecz całość około 15 minut, aż bataty i szparagi będą miękkie.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy można użyć innego mięsa zamiast udek z kurczaka?

Tak, sprawdzą się również piersi z kurczaka lub podudzia z kością, ale trzeba wtedy dostosować czas pieczenia - piersi pieczemy krócej, podudzia dłużej.

Czy bataty trzeba obierać?

Nie trzeba, wystarczy je dobrze wyszorować, bo skórka batata jest cienka i jadalna. Po upieczeniu staje się miękka i lekko chrupiąca.

Jak przechowywać resztki dania?

Można je przechować w lodówce do 2 dni. Smakuje dobrze również po odgrzaniu, najlepiej w piekarniku lub na patelni, żeby skórka kurczaka znów zrobiła się chrupiąca.

Zobacz również

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

pieczone-udka-z-kaczki-z-ziemniakami-i-rozmarynem

Kurczak w panko z cukinią, parmezanem i mozzarellą

kurczak-w-panko-z-cukinia-parmezanem-i-mozzarella-smazona-i-zapiekana-piers-z-kurczaka

Komentarze

Marzena 2022-06-19 11:47:30

Mam szparagi i chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-23 11:18:21

Z fasolka szparagową lub z bobem też będzie pysznie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.