Smażony i pieczony kurczak z warzywami. Bataty, szparagi, kurczak - szybki obiad lub kolacja z piekarnika.
Jak zrobić kurczaka z batatami i szparagami?
Kurczak z batatami i zielonymi szparagami to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Kurczak z warzywami pieczony w piekarniku to jedno z tych dań, które łączy prostotę z doskonałym smakiem. Mięso najpierw podsmażamy na patelni, żeby skórka była chrupiąca, a następnie pieczemy razem z batatami i szparagami. Dzięki temu wszystkie składniki zyskują głęboki aromat i lekko przypieczoną, apetyczną powierzchnię.
Jakie naczynie do pieczenia kurczaka z warzywami będzie najlepsze?
Danie zaczynamy przygotowywać na palniku, a kończymy w piekarniku. Dlatego warto wykorzystać taką patelnię lub żeliwny garnek, który można używać w piekarniku. Bataty można pokroić w grube plastry lub kawałki, a szparagi dodać dopiero pod koniec pieczenia. Kurczak bez kości, ale ze skórą, pozostaje soczysty, a całość przygotowuje się w mniej niż godzinę.
Czy można zrobić ten przepis poza sezonem na szparagi?
Zdecydowanie tak. Poza sezonem szparagowym możemy do kurczaka i batatów dodać fasolkę szparagową, brokuły, młode strączki groszku lub pieczarki i cebulę. Udka kurczaka możemy smażyć i piec razem z kośćmi lub bez, ja zwykle je wycinam. Jeżeli udka są świeże to mrożę kości na później. Jeżeli rozmrażane to przygotowuję od razu bulion i planuję na jego bazie jakieś danie na drugi dzień.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Kurczaka dobrze osusza papierowym ręcznikiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.
- Bataty wyszoruj i pokrój w grubsze plastry lub kawałki.
- Skrapiamy olejem, dopraw sola i pieprzem.
- Na patelni lub w żeliwnym rondlu, takim który nadaje się do piekarnika rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju.
- Ułóż kurczaka na patelni, skórą do dołu i smaż wolno około 5 minut.
- Kiedy skórka lekko się zrumieni i wytopi się trochę tłuszczu dodaj batata. Plastry układaj na patelni między kawałkami kurczaka.
- Patelnię wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30 minut.
- Następnie dodaj szparagi, obróć kurczaka skórą do góry i piecz całość około 15 minut, aż bataty i szparagi będą miękkie.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Czy można użyć innego mięsa zamiast udek z kurczaka?
Tak, sprawdzą się również piersi z kurczaka lub podudzia z kością, ale trzeba wtedy dostosować czas pieczenia - piersi pieczemy krócej, podudzia dłużej.
Czy bataty trzeba obierać?
Nie trzeba, wystarczy je dobrze wyszorować, bo skórka batata jest cienka i jadalna. Po upieczeniu staje się miękka i lekko chrupiąca.
Jak przechowywać resztki dania?
Można je przechować w lodówce do 2 dni. Smakuje dobrze również po odgrzaniu, najlepiej w piekarniku lub na patelni, żeby skórka kurczaka znów zrobiła się chrupiąca.
Marzena 2022-06-19 11:47:30
Mam szparagi i chętnie wypróbuję 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-23 11:18:21
Z fasolka szparagową lub z bobem też będzie pysznie 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.