Pieczarki marynowane w occie. Pyszna przekąska i świetny dodatek do sałatek lub obiadu. Domowe przetwory, łatwy i szybki przepis

Jak i dlaczego warto zrobić marynowane pieczarki?

Marynowane pieczarki to wyśmienity dodatek do wielu dań, który swoim wyjątkowym smakiem potrafi ożywić nawet najprostszą potrawę. Ich przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników octowych marynat i domowych przetworów.

Jak wykorzystać marynowane pieczarki w kuchni?

Dzięki takiej technice konserwacji, pieczarki zachowują swoją chrupkość, stając się doskonałym dodatkiem do sałatek, przekąsek czy obiadu , po który możemy sięgnąć w dowolnej chwili. Spróbuj tego prostego przepisu na marynowane pieczarki, które bez wątpienia staną się jednym z Twoich ulubionych sposobów na przyrządzenie tych popularnych grzybów.

Pieczarki marynowane

SKŁADNIKI na dwa słoiki o pojemności około 700 - 900 ml

Pieczarki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 cytryna
  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Zalewa

  • 700 ml wody
  • 150 ml octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Dodatki na jeden słoik o pojemności około 700 - 900ml

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe

WYKONANIE

  1. Oczyszczone pieczarki wrzucamy do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Dłońmi delikatnie mieszamy pieczarki w wodzie z sokiem cytrynowym, aby oczyściły się z ewentualnych resztek ziemi i innych zanieczyszczeń.
  3. Pieczarki odcedzamy.
  4. W jednym garnku zagotowujemy wodę , dodajemy łyżeczkę soli i wrzucamy na wrzątek odcedzone grzyby.
  5. Pieczarki gotujemy około 5 minut.
  6. W drugim garnku zagotowujemy zalewę: woda z octem, cukrem i solą.
  7. Do słoików wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę.
  8. Obgotowane grzyby wyławiamy łyżką cedzakową i od razu przekładamy do słoików do 3/4 wysokości.
  9. Jeszcze gorące grzyby zalewamy wrzącą marynatą.
  10. Natychmiast zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, do wystygnięcia.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do marynowania najlepiej nadają się małe, jędrne pieczarki, idealne na jeden kęs.
  • Czas marynowania. Im dłużej pieczarki będą się marynować, tym intensywniejszy będą miały smak. Zaleca się, aby marynować je przynajmniej przez minimum 3 - 4 dni, co pozwoli bardziej poprawić ich smak.
  • Do marynaty możesz dodać różnorodne zioła i przyprawy takie jak czosnek, liście laurowe, goździki, pieprz czarny w ziarnach lub nawet plasterki świeżego chrzanu lub imbiru, co wzbogaci smak pieczarek. U mnie często są to ziarna kolendry i koreańska papryka gochugaru.
  • Aby uniknąć rozwoju bakterii i pleśni, ważne jest, aby słoiki do marynowania były odpowiednio wysterylizowane. Możesz to zrobić poprzez wyparzenie ich w gorącej wodzie lub umycie w zmywarce w wysokiej temperaturze.
  • Słoiki z marynowanymi pieczarkami możesz dodatkowo poddać krótkiej pasteryzacji.

Zobacz również

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Komentarze

Zdrowomaniak 2024-04-18 07:18:39

Wypróbowałem kilka przepisów na pieczarki w occie i ten jest najlepszy. Piękne zdjęcia. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-04-18 11:11:30

Dziękuje, mi również ten przepis najbardziej odpowiada 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.