Ukryj menu

Galette z ricottą i jabłkami z żurawiną

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Galette - rustykalna tarta z ricottą, jabłkami i żurawiną. Proste kruche ciasto, delikatny ser i owocowe nadzienie – idealny deser na każdą okazję.

Jak zrobić galette z jabłkami i ricottą?

Galette to francuska tarta, który łączy chrupiące kruche ciasto z owocowym nadzieniem. W tym przepisie delikatna ricotta podkreśla smak jabłek i żurawiny, tworząc harmonijną kompozycję. Przygotowanie galette nie wymaga specjalnych umiejętności – wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć nadzienie i zawinąć brzegi, a piekarnik zrobi resztę.

Czy żurawina pasuje do jabłek w cieście?

Żurawina nadaje nadzieniu lekko kwaskowy smak, który idealnie balansuje słodycz jabłek i delikatność ricotty. W połączeniu z otartą skórką z limonki, galette zyskuje wyjątkowy aromat. Dżem żurawinowy sprawia, że nadzienie jest soczyste, a galette smakuje równie dobrze na ciepło, jak i po ostygnięciu.

Galette z ricottą jabłkiem i żurawiną

SKŁADNIKI

Ciasto

Nadzienie

Dodatkowo

WYKONANIE

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 limonki.
  2. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozetrzyj z mąką.
  3. Dodaj ocet, zimną wodę, szybko wyrabiaj.
  4. Zlep z ciasta dysk, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkuj o średnicy około 30 cm.
  6. Ricottę wymieszaj z otarta skórką z 1/2 limonki i cukrem.
  7. Rozsmaruj ricottę na cieście, pozostawiając 3 - 4 cm wolnej krawędzi.
  8. Na wierzch rozsmaruj większą część dżemu, resztę rozłóż po upieczeniu.
  9. Jabłka przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
  10. Pokrój jabłka w cienkie paski i rozłóż na nadzieniu.
  11. Zawiń brzegi ciasta na nadzienie i tworząc fałdy/zakładki.
  12. Roztrzepanym jajkiem posmaruj brzegi ciasta, posyp cukrem, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  13. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy można przygotować ciasto wcześniej?

Tak, kruche ciasto możesz zrobić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, owinięte folią spożywczą. Można je także zamrozić na kilka tygodni i wykorzystać w dowolnym momencie.

Czym można zastąpić ricottę?

Jeśli nie masz ricotty, możesz użyć serka mascarpone, twarogu lub nawet gęstego jogurtu greckiego. Każda z tych opcji nada galette nieco innego charakteru.

Czy galette smakuje lepiej na ciepło czy na zimno?

Galette można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło smakuje doskonale z lodami waniliowymi, a po ostygnięciu świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub herbaty.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Wytrawna tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

wytrawna-orkiszowa-tarta-galette-z-ricotta-ziemniakami-burakiem-i-kielbasa

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.