Labneh z olejem z pestek dyni. Kremowy, aromatyczny serek na bazie jogurtu. Łatwy i szybki w przygotowaniu, doskonały jako pasta do pieczywa lub dip do warzyw.
Co to jest labneh?
Labneh to tradycyjny, gęsty serek twarogowy, który powstaje przez odsączenie nadmiaru płynów z jogurtu. Po połączeniu z olejem z pestek dyni nabiera wyjątkowego smaku, kremowej konsystencji oraz pięknego, zielonego koloru. Świetnie sprawdza się jako pasta do pieczywa, dip do warzyw, a także jako dodatek do głównych dań.
Olej z pestek dyni
Dodatek oleju z pestek dyni nada serkowi wyjątkowego, lekko orzechowego smaku. To również doskonały sposób, by wzbogacić labneh o piękny, zielony kolor, który czyni go atrakcyjnym dodatkiem na stół. Taki serek świetnie komponuje się zarówno z prostymi, jak i bardziej wyszukanymi daniami.

SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Jogurt grecki wymieszaj z olejem z pestek dyni, przyprawami, dopraw solą.
- Przygotuj gazę lub czystą lnianą ściereczkę i wyłóż nią sitko.
- Sito ustaw nad głębszą miską, do której będzie odciekał płyn.
- Przełóż jogurt na gazę, zawiń brzegi i zawiąż, tworząc sakiewkę.
- Wstaw do lodówki na 12 - 24 godziny. Im dłużej się odsącza, tym gęstszy będzie labneh.
- Po odsączeniu przełóż serek do miseczki, opcjonalnie udekoruj dodatkową porcją oleju z pestek dyni i ziołami.
- Podawaj z chrupiącym pieczywem lub świeżymi warzywami.
- Możesz przechowywać w lodówce do kilku dni.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak długo można przechowywać labneh?
Labneh można przechowywać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli zalejemy go oliwą jego trwałość może się wydłużyć.
Jakie właściwości zdrowotne ma olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, fitosterole oraz minerały, takie jak cynk i magnez. Często docenia się go za korzystny wpływ na skórę, włosy i ogólne funkcjonowanie organizmu. Ma intensywny, orzechowy smak, dlatego doskonale pasuje do sałatek, past kanapkowych czy serów.
Jak smakuje olej z pestek dyni i do czego pasuje?
Olej z pestek dyni ma intensywny, lekko orzechowy smak i ciemnozielony kolor. Świetnie komponuje się z serami, warzywami, a także daniami kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Dodany do labneh nadaje mu głębi smaku i wyjątkowego aromatu. Można go także używać do sałatek, pieczywa czy jako dodatek do zup.
Skąd pochodzi nazwa labneh?
Nazwa labneh pochodzi z języka arabskiego i oznacza serek twarogowy lub jogurtowy. Jest to tradycyjny przysmak w krajach Bliskiego Wschodu, który powstaje przez odsączenie jogurtu lub kefiru, aż osiągnie gęstą, kremową konsystencję. W zależności od regionu, labneh może być podawany na różne sposoby – często jako pasta do chleba lub dip do warzyw. Labneh świetnie smakuje z pieczywem, warzywami, a także jako baza do kanapek. Można go podać z pieczoną dynią, orzechami, pestkami słonecznika lub świeżymi ziołami.
Czy można zrobić labneh z innego jogurtu niż grecki?
Tak, ale ważne, aby był to jogurt gęsty i pełnotłusty. Jogurt naturalny o rzadszej konsystencji również się sprawdzi, ale proces odsączania może potrwać dłużej. Labneh można przygotować nie tylko z jogurtu, ale także z kefiru. Labneh z kefiru będzie miał delikatniejszą konsystencję i bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Polecam przepis na kefir labneh - domowy serek z kefiru. Kremowy, gęsty serek typu labneh do smarowania lub jako składnik sosu do sałatek
Jakie przyprawy pasują do labneh?
Oprócz soli i czosnku można dodać oregano, tymianek, kumin, chili, a nawet mieloną kolendrę. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z wędzoną papryką i czarnuszką.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.