Ajvar to tradycyjna bałkańska pasta warzywna, przyrządzana ze słodkiej papryki, bakłażanów, octu i przypraw

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostrą papryczkę. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi!


SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Warzywa w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 45 minut.
  2. Upieczone warzywa przekładamy do szklanej misy i przykrywamy talerzem, aby się zaparzyły.
  3. Kiedy przestygną obieramy ze skórki, z papryk pozbywamy się nasion.
  4. Obrane warzywa kroimy w paski i przekładamy do głębokiej patelni lub garnka.
  5. Na patelni, na oliwie pokrojone warzywa smażymy chwilę, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz.
  6. Całość krótko miksujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  7. Gotowy ajwar przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta - do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, możemy smarować nim gorące grzanki, doskonale pasuje do hamburgerów.
  • Z tej porcji wychodzi około 500 ml ajwaru. To niewiele, więc warto zwielokrotnić składniki.

Zobacz również

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

kiszona-kalarepa-z-burakiem

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.