Ukryj menu

Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Czekoladowe muffinki z burakiem, kremem mascarpone i pudrem buraczkowym

Buraki to jedne z ulubionych warzyw w moim domu. Regularnie przygotowuję z nich zakwas, kiszonki, wyciskam sok lub piekę cały gar i przez tydzień wykorzystuję do różnych dań. Tym razem buraki w wersji deserowej, czyli czekoladowe babeczki z burakami. Jako dopełnienie koloru i smaku polecam buraczkowy puder.


SKŁADNIKI

BABECZKI

230 g ugotowanych lub upieczonych i obranych buraków

150 ml oleju

2 jajka

180 g cukru

100 g czekolady deserowej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

2 łyżki kakao

300 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

KREM

330 g śmietany 30%

150 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

PUDER Z BURAKA

1-2 sztuk surowych buraków

WYKONANIE

BABECZKI

Buraki miksujemy z olejem na gładka masę, dodajemy jajka , ekstrakt lub cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Łączymy delikatnie masę buraczaną z suchą mieszanką, na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Masą napełniamy foremki do muffin. Z tych proporcji powinno wyjść 12 sztuk babeczek. Pieczemy w 175°C około 25 minut.

KREM

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem odstawiamy na 3o minut do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem babeczki.

PUDER Z BURAKA

Wyszorowane i obrane buraki tniemy na cienkie plastry. Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 100°C i pieczemy (suszymy) buraki około 1 godziny. Czas suszenia zależy od grubości plasterków i od soczystości buraków.

Po wysuszeniu i przestudzeniu miksujemy buraki na puder. Można do tego użyć młynka do kawy, blendera lub moździerza. Nie przejmujcie się wyblakłym kolorem pudru, w połączeniu z wilgotnym kremem nabierze intensywnej barwy.

Puder przesiewamy przez sitko bezpośrednio na krem.

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Gravlax - marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi

gravlax-marynowany-surowy-losos-z-buraczkami-i-wasabi

Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem

723

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

salatka-z-buraczkiem-roszponka-olejem-lnianym-i-serowym-warkoczem

Komentarze

Gucia92 2017-03-01 22:42:40

Wyglądają smakowicie :)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.