Czekoladowe muffinki z burakiem, kremem mascarpone i pudrem buraczkowym
Buraki to jedne z ulubionych warzyw w moim domu. Regularnie przygotowuję z nich zakwas, kiszonki, wyciskam sok lub piekę cały gar i przez tydzień wykorzystuję do różnych dań. Tym razem buraki w wersji deserowej, czyli czekoladowe babeczki z burakami. Jako dopełnienie koloru i smaku polecam buraczkowy puder.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/Obraz18-595x881.jpg)
SKŁADNIKI
BABECZKI
230 g ugotowanych lub upieczonych i obranych buraków
150 ml oleju
2 jajka
180 g cukru
100 g czekolady deserowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki kakao
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
KREM
330 g śmietany 30%
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
PUDER Z BURAKA
1-2 sztuk surowych buraków
WYKONANIE
BABECZKI
Buraki miksujemy z olejem na gładka masę, dodajemy jajka , ekstrakt lub cukier waniliowy. W drugiej misce mieszamy suche składniki. Łączymy delikatnie masę buraczaną z suchą mieszanką, na koniec dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Masą napełniamy foremki do muffin. Z tych proporcji powinno wyjść 12 sztuk babeczek. Pieczemy w 175°C około 25 minut.
KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem odstawiamy na 3o minut do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem babeczki.
PUDER Z BURAKA
Wyszorowane i obrane buraki tniemy na cienkie plastry. Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 100°C i pieczemy (suszymy) buraki około 1 godziny. Czas suszenia zależy od grubości plasterków i od soczystości buraków.
Po wysuszeniu i przestudzeniu miksujemy buraki na puder. Można do tego użyć młynka do kawy, blendera lub moździerza. Nie przejmujcie się wyblakłym kolorem pudru, w połączeniu z wilgotnym kremem nabierze intensywnej barwy.
Puder przesiewamy przez sitko bezpośrednio na krem.
Smacznego!
Zobacz również
Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy
![eklery-z-kremem-z-ricotty-smietanki-i-matchy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/eklery-z-ricottą-i-matchą.jpg)
Walentynki - pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami
![walentynki-pomaranczowe-ciasteczka-z-dzemem-z-suszonych-fig-z-pomaranczami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz3ser-595x844.jpg)
Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem
![723](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz3-2.jpg)
Drink na Sylwestra, czyli wystrzałowa tequila z granatem
![wystrzalowa-tequila-z-granatem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1b-960x660.jpg)
Gucia92 2017-03-01 22:42:40
Wyglądają smakowicie :)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.