Bakaliowe tartaletki. Deser bez pieczenia z bananami, awokado na spodzie z bakalii - raw food
Jak przygotować tartaletki bez pieczenia?
To bardzo proste, wystarczy namoczyć daktyle i zmiksować z orzechami, wiórkami. Taka masa zastąpi w tarteletce w stylu raw food kruche ciasto. Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety raw food jest jedzenie niemal wyłącznie surowych produktów, głównie roślinnych.
Tartaletki raw food to tylko bakalie, banany, awokado, granaty. Smaczny, zdrowy i deser *.
SKŁADNIKI
Spód
- 80g suszonych daktyli bez pestek
- 30g wiórków kokosowych
- 50g posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- szczypta soli
Nadzienie
- 2 dojrzałe awokado
- 1 duży banan
- 4 łyżki soku z cytryn
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dekoracja
- płatki kokosowe
- pestki granatu
- całe orzechy pekan
WYKONANIE
Spód
Daktyle moczymy około 20 minut w ciepłej wodzie. Osączamy, siekamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Dno foremek do tartaletek wykładamy folią spożywczą, wylepiamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nadzienie
Obrane awokado i banana miksujemy z sokiem z cytrynowym, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Masą wypełniamy spody z bakalii i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Dekoracja
Przed podaniem dekorujemy pestkami granatu, płatkami kokosowymi i orzechami pekan.
przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 02/2017
Smaki Na Szlaku 2020-06-26 11:18:39
Bardzo fajny artykuł.
Czegoś takiego szukałem.
Dziękuje :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-06-26 23:46:08
Smacznego 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.