![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/04/chimichanga-595x854.jpg)
Co to jest chimichanga?
To po porostu smażone ... burrito!
Chimichanga to danie Tex-Mex, czyli kuchni powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Przygotowujemy je podobnie jak burrito, z tą różnicą, że chimichangę smażymy.
To bardzo łatwy przepis*, wykładasz na tortille nadzienie, które możesz zmieniać wedle upodobań, zawijasz, smażysz. Podajesz z tym co lubisz - z guacamole, z jogurtem czy np. z salsą ananasową.
SKŁADNIKI
CHIMICHANGA
1 kg łopatki wieprzowej
olej
400 ml bulionu drobiowego
mała cebula
4 ząbki czosnku
papryczka chili
6 pszennych tortilli
kumin, suszone oregano, sól, pieprz
SALSA
2 pomidory
100 g świeżego ananasa
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej kolendry
Do serwowania - salsa i jogurt naturalny
WYKONANIE
SALSA
Pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Obrane cebulę i czosnek oraz oczyszczoną z pestek papryczkę chili drobno siekamy. Łączymy z pomidorami, ananasem, dodajemy sok z cytryny i posiekana kolendrę, doprawiamy solą i mieszamy. Schładzamy.
CHIMICHANGA
Łopatkę kroimy w grubsza kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy około godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie miękkie. Studzimy. za pomocą dwóch widelców dzielimy łopatkę na włókna.
Cebulę, czosnek i oczyszczona z pestek papryczkę chili siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule z papryczką, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy wieprzowinę, mieszamy, przyprawiamy kuminem, oregano, solą i pieprzem. Studzimy.
Na środku każdej tortilli układamy farsz, brzegi zawijamy do środka i zwijamy jak krokieta. olej rozgrzewamy na patelni, układamy chimichangi łączeniem do dołu, smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu, podajemy ciepłe z ananasową salsą i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia 02/2018
Zobacz również
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami
![hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Hummus-z-suszonymi-pomidorami.jpg)
Hummus bazyliowy
![hummus-bazyliowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4956-2-960x1440.webp)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni
![krewetki-i-chorizo-z-grillowana-cytryna-szybkie-danie-z-patelni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4476-595x892.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.